Начало Бокс Световната шампионка Станимира Петрова по пътя на мечтите си – Олимпиадата в Рио 2016

Световната шампионка Станимира Петрова по пътя на мечтите си – Олимпиадата в Рио 2016

Световната шампионка Станимира Петрова по пътя на мечтите си – Олимпиадата в Рио 2016
0

Преди една година Станимира Петрова стана първата българка със световна титла по бокс. В рамките на стотина дни тя се изкачи от №19 в световната ранглиста в своята категория до 54 кг, до първото място.

Новата цел пред една от най-добрите ни боксьорки е квота за Олимпиадата в Рио де Жанейро през следващата година. За да постигне тази своя мечта Петрова трябваше да свали няколко килограма, за да се премести в категория до 51 кг, която е включена в Олимпиадата в Рио 2016 за разлика от тази до 54 кг.

В новата си категория Станимира Петрова започна бързо да се адаптира и преди няколко дни успя да надвие европейската шампионка Стойка Петрова (Русе) във финалната среща на първия кръг на държавното лично-отборно първенство по бокс за жени и девойки, което се проведе в София.

Пред Boec.bg тя разкри какви състезания и предстоят по пътя и към Олимпиадата през 2016-та година, както и как се чувства в новата си категория до 51 кг.

– Честита победа! Как се чувстваш след успеха си над Стойка Петрова?

– Благодаря. Чувствам се щастлива от победата.

– Вече се биеш в категория до 51 кг. По-лесно ли е или по-трудно?

– В началото ми беше трудно докато сваля килограмите, но вече свиквам на тях и сега се чувствам по-добре в 51 кг., по-бърза и подвижна.

– Къде е по-силна конкуренцията до 54 кг или до 51 кг.

– И в двете категории има голяма конкуренция, но тази година по-добрите състезателки се насочват към олимпийските категории и там конкуренцията става по-голяма.

– Мечтата ти през следващата година е класиране на Олимпиадата в Рио де Жанейро. Какво ти предстои като състезания, за да я постигнеш?

– Да, това е най-голямата ми мечта. Декември месец сме на турнир в Русия, февруари – турнир „Странджа“, а квоти ще се взимат на Турнир в Турция през април месец и на Световното първенство в Казахстан през месец май.

– През изминалата година успя да станеш световна шампионка. Очаквала ли си да постигнеш такъв огромен успех в бокса и то за толкова кратко време?

–  Знаех , че мога да стана световна шампионка още с първото ми качване на боксов ринг, но не очаквах че ще стане толкова бързо.

– Преди това си тренирала Таекуон-до. Това помага ли ти по някакъв начин в бокса? 

– Да, занимавах се почти 15 години с Таекуон-до. Има много общи неща между двата спорта, но и са доста различни.

– Кой ти помогна да се адаптираш толкова бързо към бокса?

Определено ми помагат натрупаните умения и опит.

– За един спортист най-трудно е финансирането за подготовка, състезания. Как се справяш с този проблем? 

– Справям се. Мога както и с малко, така и с много.

– Държавата помага ли ти по някакъв начин?

– Най-голямата помощ през целия ми живот е семейството ми, вече получавам и помощ от държавата.

– Каква е Станимира Петрова извън ринга? Как би се описала сама?

– Едно усмихната момиче, обичащо живота и наслаждавайки му се.

Какво би пожелала на читателите на Boec.bg?

– Пожелавам им весели празници, изпълнени само с положителни емоции. Искам да благодаря на семейството си и личния ми треньор Александър Христов за подкрепата и вярата в мен!

Станимира Петрова се занимава с бойни спортове от ранна детска възраст. Едва 8-годишна тя вече тренира таекуондо. Талантът й е увенчан с европейска титла в индивидуалната надпревара в словенския град Блед през 2013 г.  Година по-късно тя стана шампионка на планетата отборно в „Арена Армеец“.

През 2013-та година една от най-силните таекуондистки у нас трябва да избере свободно-избираем предмет в последната година от следването си в НСА. Спира се на бокса, след което започва нейната успешна кариера в бокса.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.