Начало Бокс „Танцьорът на ринга“ Александър Христов става на 55!

„Танцьорът на ринга“ Александър Христов става на 55!

„Танцьорът на ринга“ Александър Христов става на 55!
0

Александър Христов отбелязва днес своята 55-та годишнина. Той е един от най-успешните ни боксьори, като сред отличията му са сребърен медал от Олимпийските игри в Сеул’88, двукратен европейски (Будапеща’85 и Торино’87) и световен шампион (Тампере’93), носител на Световна купа (Банкок’94) и на Европейска купа (Ленинград’86).

Роден е на 28 юли 1964 в град Пловдив. Рожденното му име е Ахмед и по религия е мюсюлманин. В спорта тръгва като футболист в школата на „Чавдар“. Родителите му обаче се възпротивяват, тъй като тренировките пречели на образованието му.

На 16-сет години за първи път слага ръкавиците, като е открит от треньора Йордан Ковачев от школата на пловдивския „Локомотив“. Остава верен на този клуб до края на състезателната си кариера. Въпреки късния старт в боска, талантът му се проявява едва след два месеца тренировки и той става втори не републиканско първенство.

Един от фактите, с които пловдивчанинът е популярен у нас, е че във всичките му 380 международни двубоя носът му никога не е чупен . В кариерата си той има едва 15 загуби. Двукратен участник е на Летни олимпийски игри – в Сеул (1988) и в Аталанта (1996). При дебютното си представяне на най-големия спортен форум в света стига до финалната битка, въпреки че е с изключително сериозна травма в лявата ръка – има тумор в мускула.  Почти през целия турнир се бие само с дясната ръка, а болкити били ужасяващи. Въпреки тях достига финал, който губи от американеца Мак Кени.

Кубинците го наричат „Танцьорът на ринга“, защото печели всичките 25 мача по точки срещу техни представители.

Една от най-славните му победи е срещу големият му конкурент в  категория до 54 килограма – Юрий Александров от Русия. След три неуспешни опита, при четвъртата среща помежду им, Христов успява да победи по категоричен начин трикратния световен и европейски шампион. Това се случва във финала на Европейското първенство в Торино през 1987 г., а нашето момче бие с 20:3.

След като спира с активната състезателна кариера през 1996 година, Христов основава собствена боксова школа „Пловдив-98”. Негово откритие е звездата на женския ни бокс към настоящия момент Станимира Петрова.

Екипът на Boec.BG пожелава на Александър Христов дълголетие, здраве, успеши във всяко начинание и много поводи за гордост!