Начало Бокс Топ 5 на най-чаканите реванши в тежката категория (I част)

Топ 5 на най-чаканите реванши в тежката категория (I част)

Топ 5 на най-чаканите реванши в тежката категория (I част)
0

Остават броени дни до един от най-вълнуващите и очаквани с нетърпение реванши в цялата история на тежката категория.

След като на 1-ви юни Анди Руис (33-1) направи „невъзможното“ и победи Антъни Джошуа (22-1), сега е време да се разбере дали е имало нещо случайно в „Медисън Скуеър Гардън“.

Това обаче далеч не е първият голям и очакван от всички фенове на бокса реванш в престижната дивизия. Богатите хроники на този спорт са пълни с велики повторения, че дори потретвания, но тук ще изброим само моменталните реванши.

1. Сони Листън срещу Флойд Патерсън

През далечната вече 1962 г. Сони Листън сътворява изненадата, когато печели световната титла в тежка категория. Той буквално размазва шампиона Флойд Патерсън още в първия рунд. Шампионът, разбира се, има клауза за реванш в договора си и се възползва от нея моментално. На няколко пъти мачът бива отлаган заради контузии на Листън, но 10 месеца след първия мач идва ред и на втория. Листън е фаворит, но всички очакват далеч по-брутален и оспорван двубой. Да, ама не. Реваншът е с 4 секунди по-дълъг от първия мач. Листън отново помита Патерсън още в първата част, сваляйки опонента си цели три пъти.

2. Самюел Питър срещу Джеймс Тони

Преди да се изправи срещу Кубрат Пулев, Самюел Питър бе едно от по-страшните имена в дивизията. В средата на миналото десетилетие, „Нигерийския кошмар“ губеше само от Владимир и Виталий Кличко. Най-известни обаче си остават мачовете му с Джеймс Тони. Първата среща между двамата от 2006 г. е изключително равностойна и Питър побеждава чрез неединодушно решение. Мнозина обаче са недоволни от решението на съдиите и WBC насрочва реванш четири месеца по-късно. Тони, който е определян за гений във фаза защита, започва по-предпазливо и това му изиграва лоша шега. Отново се изиграват пълните 12 рунда, но този път Питър е показал сериозно надмощие и печели чрез единодушно решение. Този път няма въпросителни.

3. Лари Холмс срещу Майкъл Спинкс

Доста хора повдигат учудено вежди, когато абсолютният шампион в лека тежка категория си урежда мач със световния шампион в тежка категория. Не само че мачът се осъществява, но победата отива за Майкъл Спинкс, който допреди три месеца е вилнял из лека тежка дивизия и изведнъж е шампион при тежките. Лари Холмс приема изключително тежко първата си професионална загуба и след половин година двамата отново си дават среща между въжетата. Мачът е наречен „Реабилитиране във Вегас“. Холмс пак е твърд фаворит в сметките на букмейкърите, въпреки че Спинкс заработва по-доходоносен хонорар. Зрители, фенове и експерти отново остават с широко зейнала уста, когато Спинкс получава съдийското решение след пълните 15 рунда, затваряйки устата на много критици.

4. Ленъкс Люис срещу Ивендър Холифийлд

Когато тези двамата се изправят един срещу друг за пръв път преди 20 години, целият свят очаква зрелище от най-висока класа. Победителят ще стане абсолютен шампион в тежката категория, но за изненада на всички (или добър бизнес ход) срещата завършва наравно. Естествено, тази вражда трябва да се разреши и реваншът бива уговорен за края на 1999 г. Последната грандиозна битка на миналия век. По-младият Люис е определян за лек фаворит. Двамата големи отново сътворяват мач за историята, но този път британецът е по-настойчив от Холифийлд и печели чрез единодушно решение за радост на 5000-те хиляди британски привърженици, дошли да подкрепят своя национален боксов герой в Лас Вегас.

5. Мохамед Али срещу Кен Нортън

Когато тоталният аутсайдер Кен Нортън побеждава чрез неединодушно решение шампиона в тежка категория – Мохамед Али през 1973 г., за няколко дни боксовите фенове са в амок. Али, който преди няколко години се е завърнал на голямата сцена и отново напомня на всички кой всъщност е той, изведнъж допуска шокираща загуба от 30-годишния Нортън. Реваншът, разбира се, е повече от задължителен и бива насрочен за след 6 месеца. В това време, Али е разпокъсван тайно от „бяла Америка“ – той вече нямал същия огън в очите, допускал прекалено много грешки, било време други да изгреят. Други пък са сигурни, че Нортън няма да изтрае повече от 6 рунда и този път ще си проличи кой кой е. Очакваното се случва – Али взима своя реванш и печели, но мачът се оказва по-труден и от предния. Този път Али получава неединодушното решение, а след като си връща титлата той заявява, че „Кен Нортън е най-добрият боксьор“.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.