Начало Бокс Ударът в брадата: защо хората падат?

Ударът в брадата: защо хората падат?

Ударът в брадата: защо хората падат?
0

Както знаят опитните бойци, не силата и уменията на вашия противник решават двубоите, а точният и изпълнен технически правилно удар. Един рязък и бърз удар, нанесен в нужната точка от тялото на съперника, е десет пъти по-опасен от десет пъти по-силен удар, попаднал където и да е.

Именно поради тази причина опитните боксьори никога не се колебаят, не се сковават преди удара и не хабят енергията си за необмислени и неточни удари. Грамотният боец винаги знае къде и кога трябва да бъде. Той отлично помни човешката анатомия и се прицелва в тези точки, при попадение в които не би оставил и най-малък шанс на съперника си да продължи боя. В тази статия ще отговорим на въпроса на начинаещите бойци: „Къде трябва да ударите, за да се превърне ударът ви в унищожителен?“.

Най-уязвимото място на съперника е брадата. Точно попадение там води до 100% вероятност да го изпратите в нокаут. Но защо?

Мозъкът на човек е в най-горната част на неговия череп, а брадата е в най-долната. Добре известно е, че човешкият мозък е много деликатен. Дори и незначителен удар в него може да го повреди. Брадата е разположена в диаметрално противоположна позиция от мозъка и е като лост, който ако бъде използван, може да премести мозъка от обичайното му място.

Дори и само да разтръскате глава бързо в различни посоки ще усетите, че нещо изключително неприятно се случва с мозъка ви. Това чувство се поражда от високата честота на люлеене – по-висока честота води до по-голямо напрежение за мозъка. А сега си представете, че такъв импулс може да бъде придаден от внезапен удар, който да има директен ефект върху „лоста“ брада!

Един такъв удар би задвижил целия череп. Стените му ще започнат рязко да с местят настрани, докато мозъкът ще остане на мястото си. Тогава на преден план излиза Нейно величество Инерцията, която ще накара беззащитният мозък да последва движението. Все пак ще се включи малко по-късно и в крайна сметка, ще се блъсне в защитните стени. Това ще доведе до множество микро размествания на субстанцията в различни посоки и ще наруши циркулацията на церебралния флуид. Простичко казано – сътресение. Панически мозъкът ще се опита да включи защитна функция – да се рестартира, но през това време притежателят му чисто и просто ще загуби съзнание.

Много по-тъжен е следващият удар при падането. Ще стане десет пъти по-опасен, ако съвпадне с момента на предишното „претоварване“. В този период, докато мозъкът трескаво се опитва да реши проблема от първия удар, просто няма време да предприеме необходимата защита за втория и човек може да изпадне в кома. Най-често това се случва когато човек изпада в състояние на нокаут и при падането на земята, получава допълнителен удар в задната част на главата при сблъсъка си с повърхността. Да обобщим: брадата е най-доброто място, точен удар в което ще остави съперника ви без никакъв шанс да продължи битката.

ВНИМАНИЕ!

Тази статия не подбужда насилие. За нас боксът е бойно изкуство и начин за самозащита. Използването на тези удари и техники е необходимо само при ситуации, в които животът ви, или този на тези около вас, е застрашен. Не забравяйте, че в повечето случаи конфликтите могат да бъдат разрешавани чрез преговори.

 

Източник: zen.yandex.ru

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.