Начало Бокс За приликите между покера и бокса

За приликите между покера и бокса

За приликите между покера и бокса
0

Макар и на пръв поглед да нямат нищо общо, боксът и играта на покер всъщност си приличат и могат да бъдат съпоставени в много отношения.

Историята на юмручните боеве започва още от древността и развитието им е свързано с олимпийските игри. Разбира се, правилата са се променили значително във времето, докато боксът се превърне в спорта, който познаваме днес. Корените на покера не са толкова дълбоки, но той също търпи промени и модификации през вековете и бива обогатен на различни географски ширини. И въпреки че играта на масата е психическа, а тази на ринга физическа, целта и в двата случая е преодоляването на противника, а основните качества, водещи към победата, са търпение, добра стратегия и непредсказуемост.

източник: Pixabay
източник: Pixabay

В основата на всеки триумф стои търпението и психическата устойчивост. Дванайсет рунда на ринга срещу опонент от същата категория изискват повече от физическо преимущество. Умението да избереш точния момент, в който да атакуваш противника и съответно да се отбраниш, напомня на подбирането на точното действие в картите. Освен търпението, самоконтролът е еднакво важен както за боеца, така и за покер играча, а блъфирането е неизбежно. Ако се предприемат импулсивни и необмислени действия, това може да бъде катастрофално, а с един погрешен ход играчите могат да изгубят всичко.

Както в повечето спортове, стратегията е от особена важност за развитието на играта, а една добра стратегия се изгражда на базата на много практика и тренировки. Така както познаването на стила на опонента и стратегическата подготовка в покера са важни за победата, то възползването от грешките на опонента е ключово за победа в бокса. Макар и разликата между психическа и физическа натовареност отново да излиза на преден план, както боксът, така и покерът изискват сериозна подготовка и настройване. Всеки професионален играч се стреми към победа, дори на цената на дълъг и неуморен труд. Един продължителен турнир по покер може да бъде също толкова изтощителен, колкото и един боксов мач.

Важен елемент в бокса е така нареченият нокаут. Зрелищното поваляне с един удар на противника утвърждава преимуществото на боксьора в по-значителна степен от победата по точки и затова е и търсен ефект на ринга. Терминът нокаут съществува и в покера, като много зали предлагат подобни турнири. При „изритването“ на играч от масата се получава отделен от крайния награден фонд приз, наречен баунти (“bounty”). Покер играчите определено харесват този елемент, който им носи допълнителен адреналин и забавление, макар и да не слага край на играта.  А забавлението и зрелищността са от голямо значение както за самите участници, така и за зрителите и популярността на самия спорт. Въпреки липсата на силови действия покерът със сигурност не е лишен от напрежение, активна, а понякога дори агресивна и настъпателна игра.

източник: Pixabay
източник: Pixabay

 

Доказателство за сходствата са немалкия брой играчи, които са направили преход от масата към ринга и обратното. Сред тях е Лерон Уошингтън, който от професионален боксьор се превръща в покер шампион, печелейки World Poker Tour Celebrity Invitational през 2010г. За приликите в играта на масата и на ринга, той споделя, че и двете изискват постоянно внимание, да бъдеш на пръсти и да не спираш да мислиш. Професионални покер играчи също се изявяват на ринга и в бойните спортове, като сред тях са Оливър Бъскет и Хуан Карлос Алварадо, Елки и Лекс Велдюс, Сорел Мици и Брайън Раст.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.