Начало Граплинг Черният колан по BJJ Дину Букалет със специално интервю за Boec.BG

Черният колан по BJJ Дину Букалет със специално интервю за Boec.BG

Черният колан по BJJ Дину Букалет със специално интервю за Boec.BG
0

Носителят на черен колан по Бразилско джу джицу Дину Букалет даде интервю за Boec.BG по време на визитата си в България. Румънецът, който e златен медалист от отворени европейски първенства на IBJJF и IJJF, взе участие в елитните серии „Pro Grappling Invitational“ и обиколи няколко български града, за да проведе семинари в някои от най-големите български клубове.

Ето какво сподели състезаващият се треньор по BJJ и събмишън граплинг за читателите на Boec.BG:

– Защо избра да посетиш България сега?

 -Винаги ми харесва да гостувам тук и всеки път си прекарвам страхотно. Бях в Белград, Сърбия и нямаше как да не мина и през София.

– Какво беше чувството да се състезаваш на PGI 4?
 – Беше страхотно. Радвам се, че бях част от това. Имах много добър мач.

27-годишният Букалет спечели двубоя си на PGI 4 със събмишън

– Пътувал си в много държави. Можеш ли да сравниш нивото на BJJ в България с това в другите държави?

– Мисля, че нивото е добро. Виждам, че Бразилското джу джицу става все по-популярно в тази част на Европа.

Дину Букалет проведе семинари в София, Монтана, Варна и Пловдив

Букалет е главен треньор в академията „Mill HIll BJJ“ във Великобритания. Когато навършва 20 години, заминава за Острова и се отдава напълно на спорта. Там той достига до заветния черен колан и печели редица турнири на високо ниво. Едно от най-запомнящите му се участия е това във второто издание на елитния турнир „Polaris Squads“. Там той записа победа със задушаваща техника „Ezekiel Choke“, която смая BJJ феновете по света и бе включена в секцията „Най-доброто от 2020“ в канала на „UFC Fight Pass“.

 – Разкaжи ни повече за последното ти участие във веригата „Polaris“. Как се промени животът ти след знаменитата ти победа?

Беше незабравимо шоу! Включих се с късно предизвестие и се забавлявах много. Срещнах се с невероятни състезатели. Почти нищо не се е променило за мен. Следващия ден отново бях в залата и преподавах.

– Защо избра да живееш във Великобритания и да тренираш там?

– Исках да пробвам нещо ново с живота си. Познавах разни хора в Лондон, а и знам езика. Започнах да се изкачвам в ранговете и да постигам добри резултати, a след това започнах и да преподавам.

Дину Букалет преди второто издание на „Polaris Squads“

– Трудно ли е да си треньор и състезател едновременно?

– Да, може да бъде. Опитвам се да оставя преподаването настрана, когато се готвя за състезание.

Дину Букалет има и 8 професионални ММА двубоя зад гърба си. Той излиза като победител от 7 от тях, а във визитката му присъстват и успехи в аматьорския ММА. Той е бронзов медалист от световно първенство и шампион на Великобритания по ММА.

Дину печели медали и от джудо турнири в Румъния и Великобритания.

Дину Букалет печели повече от половината си професионални ММА двубои със събмишъни

– Какво те накара да започнеш с бойните изкуства?

 – Гледах К-1 вкъщи и видях как Реми Боняски пласира летящо коляно срещу друг боец. Исках да науча тази техника и исках да мога да се защитавам.

– Занимавал си се с различни бойни спортове. Защо избра да се придържаш към BJJ?

 – Бразилското джу джицу е най-забавно, защото е най-безопасно и най-технично.

– Какъв е твоят съвет към състезателите от по-малки държави, които искат да се съревновават с представители на доминантните САЩ и Бразилия в този спорт?

Мисля, че е много важно да се фокусираш върху няколко техники и да станеш много добър в тях, като ги упражняваш често и ги пробваш в спаринги. Не се опитвайте да научите много неща едновременно.

– Как пандемията от коронавирус повилия на състезателната ти форма?

 – Не можех да тренирам по оптимален начин и това ми повлия много лошо. Все пак тренирах с няколко приятели. Доходите ми също бяха засегнати, защото основната ми работа е да преподавам. Но най-лошото е, че не беше възможно да се състезавам и пътувам.

– Върху какво трябва да се съсредоточат състезателите по време на този „странен“ период, когато имат много свободно време?

– Трябва да се фокусират върху нещата, които могат да контролират – диета, силово-кондиционни тренировки. Бих препоръчал и йога.

– Имаш ли план за тази година, или това е дума табу в този период?

– Където има състезания, там ще ме видите.

– А къде се виждаш след пет години?

 – Това е въпрос като на интервю за работа (смее се). Не знам, може би в хубава вила (смее се). Единственият верен отговор тук е, че ще продължавам да се опитвам да се развивам във всеки аспект.

 

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".