Начало Карате Над 700 каратеки на най-големия турнир в новоприетия олимпийски спорт

Над 700 каратеки на най-големия турнир в новоприетия олимпийски спорт

Над 700 каратеки на най-големия турнир в новоприетия олимпийски спорт
0

Повече от 700 състезатели от 12 държави и 50 клуба се събраха в „Арена Горна Малина“ за участие в най-големия карате форум у нас – международният турнир NIKON OPEN 2017. Домакин и организатор за пети пореден път е Спортен Клуб „Никон“, а през тази година състезанията за първи път са част от инициатива София – Европейска столица на спорта.

В съботния ден залата се оказа тясна да побере представителите на школи с традиции и авторитет в каретето: Русия, Турция, Македония, Сърбия, Румъния, Гърция, Великобритания, Ботсвана, Унгария, Италия, България и др., Още от сутринта зрителите станаха свидетели на качествени схватки, тъй като в стартовите списъците личаха имената на редица световни и европейски медалисти в спорта, който миналата година бе приет в олимпийската програма и ще направи своя дебют на Игрите в Токио през 2020 г., съобщава sofia2018.bg.

Истински фурор предизвика по време на Откриването изпълнението на националния химн от Люси Дяковска. Дошлата да подкрепи племенника си тв и шоу звезда реши на място да се включи в церемонията и това възпламени емоционално залата. Сред официалните гости бяха Цветанка Иванова – зам.-кмет на Община Горна Малина, Николай Цанев – президент на СК Никон, Любомир Дассауер – президент на APHOLL, Лъчезар Дяков – шеф на Енигма Гард, Димитър Начев – от Селена Трейд, които подкрепиха събитието. Прочетени бяха и поздравителни адреси от министъра на младежта и спорта проф. Даниела Дашева и от София – Европейска столица на спорта, в които бе изтъкнато олимпийското признание и бъдеще на спорта карате.

Тази година турнирът бележи абсолютен рекорд по участници, а според общото мнение това е и най-добре организираното издание откакто бе дадено началото на състезанията преди пет години. И сега звездите на турнира участват в атрактивната дисциплина  Кумите Мъже Оpen категория, за която е предвиден награден фонд за първо място. Парична награда има и за клубът спечелил най-много медали – комплексен шампион на турнира.

В края на турнира ще бъде обявена и връчена специалната награда за „Най-добър клуб“. Българските представители сред участниците са над 350. Развитието и популяризирането на спорта у нас е сред главните цели на Спортен клуб „Никон“ , затова състезанието обхваща всички възрастови групи, което дава възможност за изява на малки и големи в три дисциплини – макевара, ката и кумите.

Карате бе прието за олимпийски спорт през август миналата година и ще направи своя дебют в олимпийската програма по време на Игрите в Токио през 2020 г. През миналия месец България бе домакин на Европейско първенство за юноши и младежи, което се състоя в Арена Армеец при изключителен интерес, а на съпътстващите шампионата заседания се взеха важни решения за олимпийското бъдеще на каратето.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.