Начало Карате Олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова с благородна инициатива

Олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова с благородна инициатива

Олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова с благородна инициатива
0

Българската олимпийска шампионка по карате Ивет Горанова и вицепрезидентът на българската федерация по художествена гимнастика Невяна Владинова се включиха в популяризирането на Националната телефонна линия за деца (НТЛД) 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) в Световния ден за борба с тормоза в училище, съобщиха от Агенцията.

ДАЗД отбеляза Деня на розовата фланелка в две столични училища с дискусия за агресията и насилието над и между деца. В рамките на разговорите бяха представени дейността на Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД и чат приложението към нея.

В двора на столичното 140 Средно училище (СУ) „Иван Богоров“ деца от подготвителните групи до 12 клас посрещнаха Ивет Горанова и Невяна Владинова.

Агресията няма място в живота, бъдете добри един с друг и насочете енергията си в нещо полезно – чакаме ви в спортните зали, за да има България още много шампиони, обърнаха се Ивет Горанова и Невяна Владинова към децата. Винаги споделяйте с близките си, с учителите си, и запомнете номера на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето, защото там винаги има кой да ви изслуша и да окаже при необходимост съответната подкрепа, допълниха двете спортистки.

Заместник-председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ивайла Касърова и Георги Иванов, психолог и държавен експерт в Агенцията, разказаха на децата и цялата училищна общност на 140 СУ „Иван Богоров“, че Националната телефонна линия за деца 116 111 работи денонощно, седем дни в седмицата и обаждането е напълно безплатно. На НТЛД 116 111 всички деца и всеки възрастен, загрижен за дете, ще бъдат изслушани и ще получат съвет и подкрепа. Линията е и най-бързият начин за подаване на сигнал за дете в риск, допълниха представителите на ДАЗД.

Учениците показаха своите творби, посветени на Деня на розовата фланелка, а в края на събитието в небето полетяха розови балони.

Чат приложението към Националната телефонна линия за деца 116 111 е достъпно във вторник и четвъртък от 14:00 до 16:00 часа през официалната интернет страница на НТЛД 116 111, обясниха представителите на ДАЗД пред деца от седми до десети клас в столичното 81 СУ „Виктор Юго“, в което учениците по традиция отбелязват с различни инициативи всяка година Световния ден за борба с тормоза в училище. Децата разказаха за добрите практики в тяхното училище, с които се противопоставят на агресията и насилието. Те разказаха още, че винаги споделят, както помежду си, така и с педагогическия състав, ако има някакъв проблем или нещо ги притеснява. С представителите на ДАЗД децата обсъдиха колко е важно да се чува детският глас и всяко дете да има възможност да говори за нещата, които го вълнуват.

Световният ден за борба с тормоза в училище беше отбелязан и Ловеч , Силистра и Тутракан.

Денят за борба с тормоза в училище се отбелязва от 2008 г. през последната сряда на февруари по инициатива на канадската благотворителна организация CKNW Kids’ Fund, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА. Целта е да се насочи вниманието на международната общност към тормоза като проблем в училищата, се посочва на сайта на инициативата „Ден на розовата фланелка“. В този ден учениците излизат с розови фланелки, за да изразят позицията си и да покажат, че са против тормоза. Историята на деня е свързана с организирания през 2007 г. протест от Дейвид Шепърд и Травис Прайс от Нова Скотия, Канада, в знак на солидарност с техен съученик, на когото по-големите ученици от училището се подигравали, защото носел розова риза. В знак на подкрепа към момчето те купили 50 розови фланелки, с които неговите съученици се появили в училище, става ясно от сайта на организацията.