Начало Видео Ивет Горанова си пожела здраве и олимпийска квота (ВИДЕО)

Ивет Горанова си пожела здраве и олимпийска квота (ВИДЕО)

Ивет Горанова си пожела здраве и олимпийска квота (ВИДЕО)
0

Ивет Горанова е сред големите таланти на българските бойни спортове и изкуства и спортист, от когото очакваме много медали! През 2018 г. родената в Долна Митрополия състезателка навърши пълнолетие и премина от девойки в женското карате. Още в дебюта си в категория до 55 килограма, тя впечатли с умения и борбеност. Ивет стана балканска шампионка за жени, завоюва исторически първи медал за България от световно първенство от олимпийското карате при жените, а в края на годината стана и пета на силен турнир от Серия А в Шанхай (Китай). Горанова получи приз за „Пробив в световния спорт“ и е сред номинираните в класацията „Млад спортист на България за 2018 г.“

Ивет, каква година изпращаш?

Беше наистина доста тежка година. През март навърших 18 и влязох при жените, което в началото ме стресна. Защото влизам при най-добрите и силните. Но имах добър старт. Една седмица след това станах балканска шампионка за жени, което ми даде повече увереност. Малко по-късно станах и трета на световното първенство. Това още повече ми помага занапред. Виждам, че имам голям шанс.

Как почувства това преминаване от девойки към жени?

Има доста голяма разлика, защото при девойките всички залагат повече на физически качества. При жените всяка има тактика, психически и физически са по-издръжливи. Когато тръгнат да губят, знаят как да обърнат мача. Трябва да си по-хитър при тях.

Медал от световното първенство – какво беше чувство да го спечелиш?

Първият месец след световното въобще не осъзнавах какво е станало. Имах чувството, че съм играла на някакъв турнир. Нямах никакви емоции. Всички около мен не спираха да ме поздравяват. Радвам се, че оценяват труда ми и се надявам да продължат да ме подкрепят.

Върху какво ще се фокусираш в настоящия олимпийски квалификационен цикъл.

Ще караме по ред и всяко едно състезание да се представяме на ниво. Малко са възможностите за квота, но аз мисля, че ако подготовката продължи, както е тръгнала, ще вляза в доста добра форма за всичките състезания и ще спечеля квота.

Как е конкуренцията при жените?

Има доста силни състезателки – украинката, която е първа в ранглистата, има доста японки в тази категория, италианката, бразилката…. Няма слаба. Щом играят за квота, значи са на много добро ниво.

Ще има промени в правилата на олимпийското карате и вече продължителността става  3 минути. Как се отрази това?

Ще доста по-трудно и ще се промени малко играта. Всички ще станат по-търпеливи, физически и психически по-здрави.

Сподели, че си останала разочарована, че не си в топ 10 на „Спортист на годината“ на България, но все още имаш шанс в анкетата за „Млад спортист на България за 2018 г.“

Надявам се дори да я спечеля. Засега съм втора, вървя доста добре.

Как ще изкараш празниците?

Ще бъда със семейството си, защото от лагери и състезания нямам време за тях.

Какво си пожелаваш за 2019 г.?

Да съм здрава, да нямам контузии, да мога да тренирам качествено и да спечеля олимпийска квота.