Начало Видео Наградиха Ивет Горанова за „Пробив в световния спорт“ (ВИДЕО)

Наградиха Ивет Горанова за „Пробив в световния спорт“ (ВИДЕО)

Наградиха Ивет Горанова за „Пробив в световния спорт“  (ВИДЕО)
0

Тя е само на 18 години, но вече записа името си в историята на българското карате и спорт. Ивет Горанова стана първата ни медалистка от световното първенство в олимпийското карате при жените. Плевенчанката завоюва бронз в категория до 55 кг. „кумите“ от шампионата в испанската столица Мадрид.

“Радостна съм, че печеля тази награда. Надява се това да е началото на моята кариера и в бъдеще да имам по-големи успехи“, сподели развълнувана Горанова.

От края на месец септември започна и точкуването за олимпийската ранглиста. Горанова има три възможности да спечели квота за Игрите в Токио през 2020 г. В края на месец март 2019 г. има Европейско първенство, където трябва да влезе в топ 5, за да получи право на участие в Европейските олимпийски игри, които ще са в Минск. Там тя трябва да стане първа, за да вземе директна квота. Другият вариант е според ранглистата, а последният шанс е на олимпийски квалификационен турнир, непосредствено преди игрите в Париж през 2020 г. Към момента Ивет е 10 в световната ранглиста в нейната категория, като се очаква да се изкачи с 2-3 места през месец януари, а в общата класация на женското карате е номер 24.

Каратето ще дебютира в Летните олимпийски игри именно в Токио през 2020 г.