Начало Карате Ивет Горанова смени карате с лека атлетика за празниците (СНИМКИ)

Ивет Горанова смени карате с лека атлетика за празниците (СНИМКИ)

Ивет Горанова смени карате с лека атлетика за празниците (СНИМКИ)
0

Съвсем не на шега – златното момиче на олимпийското ни карате Ивет Горанова смени своя спорт с лека атлетика. Но само за празниците! Бронзовата медалистка от световното първенство при жените за 2018 г. е в почивен период сега. Почивка, но само от карате.

Ивет не спира и за ден с тренировките. В продължение на един месец тя ще набляга на физическата си подготовка, като целта е най-вече да подобри издръжливостта си. А затова има и конкретна причина. От новата година в олимпийското карате се променят правилата за продължителността на срещата и тя се увеличава на 3 минути.

Горанова е в залата по лека атлетика в Плевен. Разбира се, тя не тренира сама, а под много специално ръководство. Неин кондиционен треньор е известният местен специалист Светослав Топузов. Президентът и треньор на плевенския СКЛА „Феникс 2004“ е първият треньор на олимпийската ни шампионка в леката атлетика Тереза Маринова. С него Ивет Горанова е от близо 8 месеца, като съвместната им работа започва точно в момент, в който тя трябва да премине от девойки при жени.

„Сега един месец нямаме състезания и лагери. Тренирам в Плевен, в залата за лека атлетика със Светослав Топузов. В момента водим много усилени тренировки с него“, разказва Ивет през Boec.BG

 

Тя се връща в състезателен режим от срещата на месец януари, като вече е в период на олимпийски квалификации. „До юни имаме 2-3 седмици само свободни. Като наближат състезанията, тренировките стават двуразови – една физическа подготовка и една карате. Понякога стават дори и три на ден. Наистина доста се натоварвам. Оставам всичко на заден план“, посочва още голямата ни надежда в олимпийското карате.

Нейната основна цел е олимпийска квота за Игрите в Токио през 2020 г. От края на месец септември започна и точкуването за олимпийската ранглиста. Горанова има три възможности.

В края на месец март 2019 г. има Европейско първенство, където трябва да влезе в топ 5, за да получи право на участие в Европейските олимпийски игри, които ще са в Минск. Там тя трябва да стане първа, за да вземе директна квота. Другият вариант е според ранглистата, а последният шанс е на олимпийски квалификационен турнир, непосредствено преди игрите в Париж през 2020 г. Към момента Ивет е 10 в световната ранглиста в нейната категория, като се очаква да се изкачи с 2-3 места през месец януари, а в общата класация на женското карате е номер 24.