Начало Интервюта Полина Галинова пред Boec.BG: В бойните спортове се печели с любов

Полина Галинова пред Boec.BG: В бойните спортове се печели с любов

Полина Галинова пред Boec.BG: В бойните спортове се печели с любов
0

Полина Галинова е двукратна световна шампионка по кикбокс за юноши и кадети. На 18 години е, а зад гърба си вече има златни медали и от редица национални, балкански първенства, световни купи. Част е от СК „Шуменска крепост“ и се гордее с това. Тя участва в семинар, свързан с агресията в спорта и даде специално интервю за читателите на Boec.BG.

Галинова обясни какво е да си млад шампион, даде ценни съвети на начинаещите спортисти, разкри „тайните си оръжия“ и изрази мнение по някои наболели проблеми в бойните спортове: 

Здравей, Полина! Участва в проекта „България срещу агресията в спорта 2019“. Какви са впечатленията ти от събитието?

– Здравей! Трябва по-често да се правят подобни форуми. Хубава инициатива, много полезна за малките. В бойните спортове ни учат на дисциплина и агресията не върви ръка за ръка с тях. По-уравновесени сме – учим се на респект!

Занимание по Лична самоотбрана на форума „Не на агресията в спорта“

Какво е да покориш световния връх – при това два пъти. Какви мисли минават в главата на един млад спортист след такива успехи?

– Така и не успях да осъзная напълно какво се случи. Трудно ми е да го обясня. Дори в дадени моменти чувството на разочарование от загубите е било по-силно от удовлетворението след успехите. Сякаш повече ме радват победите на околните, на моите съотборници. Клубът ни „Шуменска крепост“ е много силен. Ние сме едно голямо семейство, а не просто отбор. Подкрепяме се много, така сме научени. Бях сама на първото си Световно първенство, а от клуба качваха клипове, за да ме надъхват и бяха духом с мен от България.

В бойните спортове понякога ставаме свидетели на субективност от страна на реферите. Случвало ли ти се е да бъдеш ощетявана?

– Случвало ми се е и на мен. Има такава практика. Няма как да ме събори, защото на нашата възраст състезателите вече сме изградили характера си. Но при по-малките това е сериозен бич. Огромен удар е да отидеш надъхан на първото си състезание и да те ощетят. На какво се научаваш? За по-малките психическият удар от такива несправедливости е голям.

Полина Галинова и Ивет Горанова наградиха победителите в благотворителен мач срещу агресията

В обществото се изтъква мнение, че в бойните спортове се обръща по-малко внимание на жените. Какво е твоето мнение?

– Не мисля, че се гледа с друго око. За мен е най-важно какво мисли треньорът ми. В нашия клуб се обръща еднакво внимание на всеки един състезател.

Вече имаш четири професионални мача зад гърба си. С какво се различават те от аматьорските първенства?

– При професионалните мачове напрежението е много по-голямо. Рингът е един, а не три. Всички погледи са вперени в теб, осъзнаваш колко хора те гледат. Още с обявяването, с излизането. Обръща се много по-голямо внимание на защитния елемент, трябва да се пазиш много. А нямаш и каска.

Снимка: Фейсбук

Каква е следващата ти цел на ринга?

– Следващата ми цел е Европейското първенство за кадети в Унгария. Искам да стана европейска шампионка. Заминаваме август. От „Шуменска крепост“ сме аз и Георги Атанасов.

Какви са „тайните ти оръжия“?

– Винаги съм разчитала много на клуба си. Това е моята опора. Зная, че всички са зад мен и това ми помага много.

СК „Шуменска крепост“

Кой е най-силният ти спомен, свързан с бойните спортове?

– Изживях много страхотни моменти, но никога няма да забравя един мач. На Балкаснкото първенство 2017 година срещу представителка на Сърбия. Беше ме била на предишното състезание, но тогава я надиграх с много. Огромна разлика в точките и това е мачът, който най-дълго ще си спомням.

Страхотно! А какви са съветите на Полина Галинова към начинаещите състезатели? Какво трябва да сторят, за да бъдат успешни?

– Любов. Трябва да обичаш дисциплината, това е тайната. Ако го правиш насила или влезеш в залата, само за да добиеш популярност, няма да стигнеш далеч.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.