Начало Кикбокс и муай тай Топалски и Йоргов разказват за живота на кикбоксьорите

Топалски и Йоргов разказват за живота на кикбоксьорите

Топалски и Йоргов разказват за живота на кикбоксьорите
0

Двама от популярните български бойци Деян Топалски и Николай Йоргов разказаха подробности около живота на един кикбоксьор пред БНТ. Двамата гостуваха в студиото на „100% будни“ по повод състоялото се преди месец второ издание на бойните гала вечери SENSHI в „Арена Армеец“, в което участваха.

„Нашият спорт не е шоу, много бой е!“, категоричен е по-опитният Топалски. Той излезе на ринга срещу най-добрият боец от Босна и Херцеговина – Ахмед Крънич, в битка за Европейския пояс на WAKO PRO, стил К1, категория 88,600 кг. Многократният републикански шампион по кикбокс и ММА на България отстъпи със съдийско решение.

„Реално отстрани изглежда по-страшно, отколкото е в действителност. Като получиш няколко удара осъзнаваш, че не си от стъкло“, разказва още за спорта си Деян.

Йоргов го допълва, че в кикбокса и в бойните спортове много важна роля играе подготовката. „Човек, когато е подготвен, получава по-малко травми по време на срещата. Психиката е много важна в бойни спортове. Трябва да имаш нагласа. Трябва да запазиш спокойствие, за да можеш да дадеш всичко от себе си“, категоричен е състезателят на СК „Армеец“. Йоргов има две участия на SENSHI, като постигна победи и в двете издания – и във Варна през февруари, и в София през април.

И двамата споделят, че досега винаги са влизали в категорията си.

„Имал съм случай противникът ми да не влезе в категорията. Съответно въпросът беше до мен дали да се съглася дали да играем мача или не. А на него му бе наложена санкция – 20 процента от хонорара, които стават за мен“, спомня си Топалски. Бойците признават, че най-често използваният трик за влизане в категорията преди битките е дехидратиране.

Топалски и Йоргов са единодушни, че съперничеството е само на ринга, а извън него са в добри отношения с останалите бойци. „Имал съм случай да си стана добър приятел с мой съперник след мача и да започнем да тренираме заедно“, посочва Топалски.

Йоргов е убеден, че агресията няма място и по време на професионалните срещи.  „Трябва да игнорираш агресията, ако искаш да се представиш добре. Човек има сила, когато е спокоен и уравновесен. Тогава се получава и техниката, и силата и издръжливостта. Ако си под стрес и напрежение – това ти влияе. Ставаш камък“, разсъждава боецът.

Топалски за пореден път споделя неговия начин да се концентрира – след официалния кантар и преди срещата се занимава с дейности извън спорта – гледа филми, разхожда се и др.

Двамата кикбоксьори твърдят, че по време на мач успяват да се абстрахират от скандиранията и публиката.

„Когато се качиш на ринга и удари гонга за началото на рудна, много често сякаш всичко около ринга губи значение  и не чуваш скандиранията“, казва Топалски, а Йоргов допълва: „Трябва да се абстрахираш от публиката, не трябва да ти влияе.“

Видео от участието на Деян Топалски и Николай Йоргов може да изгледате ТУК.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.