Начало Видео Боец от тежката дивизия на UFC не успя да влезе в категория

Боец от тежката дивизия на UFC не успя да влезе в категория

Боец от тежката дивизия на UFC не успя да влезе в категория
0

Без значение дали става въпрос за бокс, кикбокс или ММА, битките от тежката категория винаги се следят с малко по-специално отношение.

Възможността дадена среща да приключи внезапно при тежките бойци е огромна и именно в това се крие голяма част от вълнението и непредсказуемостта на определен двубой. Не така обаче седят нещата с едно от най-важните събития преди самата среща – задължителният кантар.

Официалното претегляне при по-ниските категории винаги може да поднесе изненади – най-често бойците не успяват да свалят достатъчно килограми и това води или до отлагане на срещата, или до глоби и смяна на дивизията.

И ако в 99% от кантарите преди битки от тежката категория всичко е просто формалност, то не така седяха нещата на последния кантар на UFC.

Бойците, които участваха на финалното за 2021-ва събитие UFC Вегас 45, се качиха на кантара в петък вечерта, като трима от състезатели не успяха да влязат в нужните килограми. И ако това се случва почти всеки път, то за пръв път боец от тежката дивизия на UFC не успя да влезе в нужния лимит.

Не, не става въпрос за недояждане, а за преяждане. 28-годишият австралиец Джъстин Тафа влезе в историята на оргаизацията като първия състезател от тежката категория, който не успя да влезе в лимита от 120.6 кг за нешампионски двубой.

Да, тежката категория в UFC има допустима граница, над която не можеш да тежиш. Тафа закова кантара на 121.1 кг. Битката остана по план, но Джъстин бе глобен с 20% от хонорара си, който отиде в полза на неговия опонент Хари Хънсъкър, а двубоя се проведе без категория.

В крайна сметка Тафа се смя последен, тъй като приключи съперника си още в първия рунд на мача им чрез нокаут.