Начало ММА Кой е Хабиб Нурмагомедов?

Кой е Хабиб Нурмагомедов?

Кой е Хабиб Нурмагомедов?
0

Безспорно гвоздеят в програмата на UFC 229 в Лас Вегас този уикенд ще е мачът на Конър Макгрегър и Хабиб Нурмагомедов. Ирландецът не се е бил в Октагона от 2016, а сега получава мач за златния пояс в леката категория.

Съперникът му вдъхва страхопочитание и е обявен за фаворит от букмейкърите. За мача се говори от месеци. Но кой е Нурмагомедов и как успя да се изкачи до статута на най-добър боец в тази дисциплина?

Хабиб е единственият руснак и първият мюсюлманин с титла в UFC. Прякорът му е Орелът. Рекордьор е по брой мачове без загуба – 26 победи от 26 сблъсъка за десетилетие. Роден е 1988-а в Дагестан (Северен Кавказ), който по това време е част от СССР. От аварски произход е. Баща му – Абдулманап Нурмагомедов, го учи на борба от малък. Този спорт е на почит в региона. По-късно започват усилени занимания по джудо и самбо. Приземният етаж на дома им е превърнат в тренировъчна зала. Хабиб започва да се интересува и от смесени бойни изкуства.

Първият му ММА мач е през септември 2008. За около месец печели 4 сблъсъка, с което дава сериозна заявка за бъдещи отличия. Част е от UFC от януари 2012, когато постига първия си успех срещу Принца на Персия – Шалорус, в 3 рунда. През следващата година привлича вниманието с победите срещу Абел Трухийо и Пат Хийли. Поставя рекорда за най-много тейкдауна в един мач – 21 от 27 опита. Президентът на UFC оценява прогреса му.

„Хлапето е невероятно. Ще постигне големи неща“, завява Дейна Уайт.

Впоследстиве Нурмагомедов страда от контузии, които провалят някои уговорени битки. Руснакът казва, че това няма как да повлияе на формата му и след всяка травма се чувства още по-силен. Той е носител на шампионския пояс в леката категория. Спечели го през април с победа срещу Ал Якинта на UFC 223.

Любопитен факт е, че често можем да го видим с голяма вълнена шапка. Нарича се папаха и е традиционен елемент от бита в Кавказ.

Дали Макгрегър ще успее да нанесе първа загуба на Хабиб Нурмагомедов или ще се превърне в поредната му жертва? Предстои да разберем.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.