Начало ММА Наследника на Хабиб
0

Наследника на Хабиб

Наследника на Хабиб
0

На 24-ти октомври 2020-та шампионът в лека категория на UFC Хабиб Нурмагомедов сам сложи край на господството си в дивизията и се пенсионира след впечатляваща победа над коравия Джъстин Гейджи. Мнозина се питаха кой ще бъде следващия шампион при 70-килограмовите….

Един боец доказа през изминалата година, че вече е готов за сблъсък за титлата след дълга кариера в UFC, изпълнена с успехи и падения. Неговото име е Чарлс Оливейра.

Майсторът на бразилското джу джицу, който е още познат като“Да Бронкс“, записа две впечатляващи победи през 2020 срещу двама бойци от Топ 5 на дивизията – Кевин Лий и Тони Фъргюсън.

Оливейра е в серия от осем поредни победи, като единствено Тони Фъргюсън оцелява до последния гонг срещу него през последните две години. Фърфюсън и Оливейра премериха сили на 12-ти декември в двубой, който се разви като три рундова пълна доминация за бразилеца.

Оливейра, който е рекордьор по брой събмишъни в UFC (14), показа огромен прогрес в играта си в стойка. Именно подобрените му кикбокс умения, които в миналото го деляха от най-добрите в дивизията, му отваряха възможности да събаря Фъргюсън и да използва брилянтните си умения в партер за контрол и граунд-енд-паунд.

Оливейра има хищнически инстинкт и винаги търси край на двубоя. Той е един от двамата бойци в UFC, които имат 16 победи с КО/Събмишън и 16 бонуса за най-добро представяне. Това се видя и в другия му двубой за 2020 – този с Кевин Лий. Американецът имаше проблеми с Оливейра в стойка и често прибягваше до уменията си в борбата. Това беше приветствано с усмивка от „Да Бронкс“, който пробваше събмишън след събмишън от гърба си и в третия рунд стигна до задушаващата техника „гилотина“.

За 10 години в UFC Оливейра има 27 изиграни двубоя в UFC и е преминал през две категории. Към момента е поставен под номер три в ранглистата при 70-килограмовите и няма насрочен двубой. Очаква се той да се изправи срещу победителя от двубоя Макгрегър-Порие, който трябва да се изиграе на 23-ти януари.

Ако Конър надделее в тази битка, то Чарлс Оливейра може и да бъде много неудобен съперник за ирландеца. Оливейра е по-висок и с по-голям обхват на ударите, а ако продължава да прогресира в уменията си в кикбокса, то това означава, че верояността двубоят да стигне до земята се увеличава, а там Оливейра е фаворит.

Ако Порие победи Макгрегър, то тогава в битката с Оливейра също ще има два големи въпроса:

  1. Ще стигне ли двубоя до земята?

2.Ще покаже ли Оливейра страйкинг на шампионско ниво?

Ако Оливейра иска да остане активен и да не чака до пролетта/есента за шампински двубой, то пред него стои възможността да се изправи срещу Джъстин Гейтжи в елиминационен двубой за следващ претендент. Гейджи е невероятен страйкър, но ръстовото преимущество и уменията на Оливейра в партер могат и да се окажат решаващи в двубоя, ако Джъстин не успее да пласира нокаутиращ удар.

Оливейра е само на 31 и има още много битки пред себе си. Ако прогресът в играта му не спира, то той рано или късно ще стигне до титла в UFC.

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".