Начало Други Началото на пътя на Морихей Уешиба

Началото на пътя на Морихей Уешиба

Началото на пътя на Морихей Уешиба
0

На 26-ти април отбелязахме още една тъжна дата, в която от този свят си отиде основателят на Айкидо – О сенсей . Това се случва преди 51 години.

Нека си припомним историята на основателя на Айкидо и най-ранните му години.

Основната роля във възпитанието и подкрепата на Морихей Уешиба в ранните години от живота му оказало влиянието на баща му Йороку Уешиба (1843-1920). Той бил богат земевладелец и дългогодишен член на настоятелството в Танабе, крайбрежен град в префектура Уакаяма. Когато Морихей се родил на 14 декември 1883 година, той вече бил на четиридесет години и имал три дъщери.

Крехкото здраве на Морихей предизвикало голяма загриженост у баща му. Той се стараел да укрепи здравето на единствения си син и наследник, като го насърчавал внимателно и постепенно да развива своето тяло. Като момче Морихей посещавал училището в местния храм, където получил основното си образование. Той показал талант по аритметика и смятане, благодарение на което го ангажирали да преподава на другите деца.

Морихей прекъснал средното училище след първата година  и през 1901 г., когато е на седемнадесет години, отишъл в Токио, за да работи в бизнеса, управляван от негови роднини – семейството на Йоичиро Инуе. Планът на Йороку бил да накара сина си да придобие необходимия опит, за да стане успешен търговец. Морихей обаче проявявал по-голям интерес към практикуването на Тенджин Шиньо-рю джу джцу, което тренирал късно вечер отколкото към изучаването на семейния бизнес. Малко се знае за най-ранното официално обучение по бойни изкуства на Морихей освен, че неговият учител бил Токусабуро Тозава (1848-1912), и че е учил по-малко от година преди да се разболее от бери-бери, което го принудило да се върне в Танабе.

След като се възстановил от болестта, Морихей започнал да тренира усилено за да укрепи слабото си тяло като правил упражнения за развиване на сила и тренировки за издръжливост.

През 1903 г., когато събитията довели до започването на Руско-японската война Морихей, увлечен от общия патриотичен плам, се присъединил към 61-ви пехотен полк от Уакаяма като пехотинец. Малко след като постъпил в армията, неговите умения в бойните изкуства се проявили, особено при обучението с байонет (щик). През свободното си време, Морихей също започнал да практикува Ягю Шинган-рю под ръководството на  Масакацу Накай в Осака.

„Изкуството на мира започва с теб …“

След освобождаването му от армията и завръщането му в Танабе през 1906 г., той продължил да изучава Ягю-рю, пътувайки до Осака с влак, за да се обучава.  Освен това той отделял много време за допълнително усъвършенстване на уменията си в бойни изкуства. Баща му искал да насочи енергията на сина си към бизнеса, но Морихей не показвал никакви признаци на желание да започне такава кариера. Вместо това създал местно доджо по джудо.

С финансовата помощ на баща му, инструктор на име Кийойчи Такаги от главната квартира на Кодокан джудо, бил изпратен да учи младите мъже в Танабе. Това не продължило повече от година, тъй като по това време Морихей проучвал възможността за преместване като заселник в слабо развития по онова време район Хокайдо.