Начало Видео Риган Мачадо за BOEC.BG: Когато влезете в залата ми, не ме интересува кой сте (ВИДЕО)

Риган Мачадо за BOEC.BG: Когато влезете в залата ми, не ме интересува кой сте (ВИДЕО)

Риган Мачадо за BOEC.BG: Когато влезете в залата ми, не ме интересува кой сте (ВИДЕО)
0

Легендата в бразилското джу-джицу Риган Мачадо даде ексклузивно интервю за „BOEC.BGпри първото си посещение в България. След като ви показахме първата част от разговора ни с него (може да видите ТУК), сега ви споделяме и останалите въпроси към световноизвестният инструктор.

-Опишете съревнованието между джу-джицу, джудо, граплинг, борбата и самбото. Важно ли е за бойците в бразлиското джу-джицу да изпробват себе си в различните бойни спортове?

Това, което на мен ми харесва, е малко по-различно. Джу-джицуто в САЩ и в Бразилия са различни. В Бразилия, например, ние гледаме на този спорт като на всичко – без значение от правилата в отделните бойни спортове – ги, джудо, самбо, ММА. Ти си граплър, джу-джицу. Докато в САЩ гледат на него повече като на „ги“-състезател. Точно затова аз се опитвам да ги кръстосвам в моите граплинг уроци. Обичам самбото, обичам джудото, обичам борбата, обичам всичко.

-Кое е най-важното нещо във вашия спорт. Какво казвате на бойците?

На първо място аз посочвам три неща на моите ученици. Първо – трябва да обичате това, което правите. Нужно е да си прекарвате страхотно, когато тренирате. Второто е да бъдат последователни. А третото е да се наслаждавате на вашето приключение. Това не е работа. Ако не се наслаждавате на състезанието, не го правете изобщо. Защото всички тези елементи са важни за страстта, за последователността, за насладата. Защото точно това ще ви направи шампион.

-Вие имате ваша собствена академия в Бевърли хилс, Калифорния. И много холивудски звезди и популярни личности тренират при вас. Разкажете ни за тази глава от вашата биография.

Знаете ли, малко е забавно, защото в Бевърли хилс съседството е нещо важно. Когато отворих моята зала, първоначално дойдоха едва няколко знаменитости. Един от първите беше актьор на име Аштън Кътчър. След това започнаха да идват Брадли Купър, Мел Гипсън, Деми Ловато, Уиз Калифа, който е рап певец, и продължаваха да идват и идват. За мен беше много интересна дейност, защото използвах Холивуд, за да промотирам моя спорт – бразилското джу-джицу, като ги уча и като след това те показват от нашите техники в техните филми. Това е още един начин да популяризирам бразилското джу-джицу по света.

-Трудно ли е да имате известни ученици или напротив?

Вижте, аз имам философия – когато влезете в залата ми, не ме интересува кой сте. Аз гледам тялото ви, ума ви и трябва да ги свържа – здраво тяло, здрав дух. Но наистина е труден моментът, в който се срещнете с голяма знаменитост и трябва да го учите… Започвате да си мислите „оооо, той е звезда“, но аз не го правя. Моята задача е да го погледа и да му кажа точно какво трябва да прави. Начинът, по който се отнасям към една звезда, е същият като към всеки останал човек. Защото трябва да правите разлика – когато сте в залата – нека просто тренираме джу-джицу.

-Споменахте Аштън Кътчър… той добър ли е в този спорт?

Всъщност Аштън Кътчър е един от моите топ ученици към днешната дата. Той стигна до кафяв колан в бразилското джу-джицу. Вече тренира от около 6 години.

-А Чък Норис?

Чък Норис има черен колан в бразилското джу-джицу. Той тренира от 80-те. Но напоследък не тренира много, защото му се налага често да пътува заради ангажиментите си. Но той тренира от над 20 години.

-Кое е по-трудно за вас – да бъдете треньор или състезател?

Това са две коренно различни мои страсти. Когато бях състезател, обичах да тернирам, да стъпвам на ринга и да се бия, да влизам в битка. Животът ми на инструктор се състои в това да предам моя опит на хората от новото поколение. Целта ми е да им помогна да бъдат по-добри от времето, в което аз се състезавах. А това е невероятно чувство. Затова мога да кажа, че страстта, която днес имам когато преподавам, е по-голяма дори, отколкото докато се състезавах.

-Да преподават ли е мисията на вашия живот?

Моята мисия е да се срещам с хора, да пътувам, да се забавлявам, да се наслаждавам на живота всеки ден. Занимавам се с бразилското джу-джицу не просто, за да преподавам техника. Моята цел е да променям живота на хората. Искам да ги науча да бъдат по-добри съпрузи, бащи, студенти, да бъдат добър пример за следващите поколения. Това е моята работа. Когато някой човек дойде в моята академия, аз искам да го направя по-добър човек, посредством тренировките по бразилско джу-джицу.

-С кои моменти от вашата кариера се гордеете най-много?

Това е днешният ден. Да дойда тук, в България, да говоря с вас за бразилското джу-джицу. Това са незабравими моменти, защото е невероятно да видиш прогреса на този спорт през последните 25 години. Когато ние започнахме, имаше само две школи – тази на моята фамилия, и на моите братовчеди (б.р. – Грейси). А сега вижте колко много школи има във всички държави. Хората обичат този спорт и това наистина е невероятно.

-Вие сте издал и една от най-популярните книги посвенети на този спорт – „Енциклопедия на бразилското джу-джицу“. Какво ви вдъхнови да я напишете?

Мисля, че взех решението, когато срещнах един издател, който дойде при мен и ме попита: защо не напишеш книга. Така се появи първата. Но тя се превърна в бестселър, ние продадохме над 800 000 копия. И оттам той каза „хайде да направим още една, и още една“. Така написах 7 книги.

-Имате ли достатъчно време да пишете?

Мисля, че е много важно целият този опит, който съм получил като състезател, да го предам и като учител. Винаги ще намеря време, за да пиша.

-Вие сте тук за първи път, какви са впечатленията ви досега?

Да, за първи път съм тук. Съвсем за малко се разходих из центъра, но тепърва искам да видя още други места. Обичам да пътувам, да откривам нови неща, да опитвам местната храна.

-Ще дойдете ли пак?

Това ще се превърне във втория ми дом!

-Какво искате да кажете на българските бойци и на феновете на бойните спортове?

Просто се наслаждавайте на живота. Практикуването на бразилско джу-джицу просто помага да се научи как хора да не нараняват други хора. Мисля, че ако повече хора мислят по този начин, животът ще е много по-хубав.

Мачадо е един от най-великите представители в историята на бразилското джу джицу, носител на черен колан, 8 дан BJJ, и осемкратен световен шампион. Още на петгодишна възраст започва обучението си при Карлос Грейси Джуниър. Мачадо е в пряка роднинска връзка с легендарната фамилия Грейси, тъй като те са братовчеди.

Изключителната му спортна кариера започва в юношеските години. От 14-ата си годишна възраст той печели седем поредни пъти Бразилския национален шампионат във всички дивизии. Освен това поставя рекорд от 365 победи без загуба в Brazilian Jiu Jitsu Competition, както и рекорд от 19 мача в един ден, като приключва всичките със събмишън.

В момента Риган Мачадо преподава в своята „Beverly Hills Academy“, в която често е инструктор и Антонио ла Саландра. Любопитен факт е, че при тях се готвят освен състезатели, така и филмови звезди като Ащън Къчър, Вин Дизел, Чарли Хънан, Киану Рийвс и други.

У нас той бе по покана на сенсей Георги Зарков, „Bujutsu Academy“ иБългарската Джу Джицу  Федерация.