Начало Други Сумо–бойното изкуство, което дори Доналд Тръмп хареса–част 8

Сумо–бойното изкуство, което дори Доналд Тръмп хареса–част 8

Сумо–бойното изкуство, което дори Доналд Тръмп хареса–част 8
0

В серия от материали, посветени на японското сумо, ще ви запознаем с този древен спорт, идващ от „Страната на изгряващото слънце“.

В миналата статия разгледахме кои държави са имали и имат представители в този спорт. В тази ще ви покажем състезателите от най-силната страна в сумото в момента – Монголия.

Последните 4-ма „йокозуна“ от ляво на дясно: Кисеносато (Япония), Харумафуджи (Монголия), Хакухо (Монголия) и Какурю (Монголия)

Страната на Чингис Хан е най-голямата сила в японското сумо в момента. Цели 63 сумисти са били или са част от този спорт. 25 от тях са достигнали до най-високото ниво, а именно дивизия „Макуучи“.

Монголия е 18-та страна по големина в цял свят, но въпреки това има население от едва 3 милиона души. Въпреки това този спорт е смятан за религия там. Интересното е, че сумисти от тази страна за първи път навлизат в японското сумо през 1992 г. или сравнително доста по-късно от други страни, но това не пречи да са сила номер 1 в през 21-ви век.

„секиваке“ Киокутенхо

Първи представители на тази страна в сумото са Асахитака, Киокужиши, Киокусецузан, Киокушузан, Киокутензан и Киокутенхо. Те стартират кариера в Япония през 1992 г. От тях най-далеч стигат Киокушузан, който достига до ранг „комусуби“ и състезавалият се до 2015-та година Киокутенхо, който достига до третия по сила ранг „секиваке“.

„йокозуна“ Асашорю

В началото на 21-ви век (2003г.) страната ликува с първия си „йокозуна“ – Асашорю. Той се превръща в 68-ия „йокозуна“ и третия неяпонски сумист с най-висшият индивидуален ранг.

Следващият „йокозуна“ отново е представител на тази страна. Това е рекордьорът по спечелени турнири в цялата история на японското сумо, а именно Хакухо. Той властва от 2007 година с най-високия ранг като почти не дава шанс на опонентите и до ден днешен. 192-сантиметровият монголец спечели и последния Голям турнир, провел се във Фукуока, с което добави 43-та титла в славната си кариера.

„йокозуна“ Хакухо
„йокозуна“ Харумафуджи

Отново представител на Монголия е следващият „йокозуна“ и това е Харумафуджи. Той е смятан за един от най-хитрите сумисти по времето, в което е на джурьото (2001-2017 година). Той печели 9 Големи турнира на императора. През 2017-та година Харумафуджи прекратява кариерата си поради множество контузии.

На Монголия принадлежи и 71-вият „йокозуна“. Това е Какурю. Той получава званието сравнително късно в своята кариера – през 2014 година когато е на 29 години. От тогава насам Какурю има спечелени 6 Големи турнира. Кариерата му продължава и днес.

„йокозуна“ Какурю

Интересното е че от 5-ма избрани през новия век „йокозуна“, 4-ма са монголци. Последен званието получава японецът Кисеносато, но след само 2 спечелени турнира, е принуден да се откаже поради слаба игра и контузии. Така в ден днешен активните „йокозуна“ са двама монголци – Хакухо и Какурю.

В следващата статия ще ви разкажем за българите в японското сумо. Кои са те и какво са постигнали.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.