Начало Други Трима сумисти, които да следите през следващата година

Трима сумисти, които да следите през следващата година

Трима сумисти, които да следите през следващата година
0

Тежка година измина за сумото, както за всеки един друг спорт, заради пандемията от коронавирус. Един от най-големите турнири „Нацу Башо“, на друг – „Хару Башо“ за първи път в историята нямаше публика, а останалите – „Нагоя Башо“, „Аки Башо“ и „Кюшу Башо“ бяха с редуцирана публика.

В голяма част от турнирите участие не взеха двамата велики шампиони – „йокозуна“ Хакухо и „йокозуна“ Какурю, които лекуваха контузии.

Въпреки това няколко сумисти блеснаха и в схватките им пролича, че те може да направят големия проблив през следващата година.

Монголецът Кирибаяма е един от тях. В началото на годината той дебютира на Голям турнир, завършайки с впечатляващ актив – 11 победи и само 4 загуби. Това го изкачи в йерархията и на следващия турнир- 24-годишният сумист за втори път завърши с положителен актив – „кхачикоши“ – 9 успеха и 6 поражения.

Кирибаяма

187-сантиметровият Кирибаяма трябваше да се бори с най-силните сумисти на летния турнир „Нагоя Башо“. В крайна сметка той завърши с отрицателен актив – 6-9, но показа завидна техника.

В последните 2 надпревари за годината, 138-килограмовият сумист направи коренноразлично представяне. На „Аки Башо“ спечели 9 победи, допусна 2 загуби, а в 4 срещи не се качи на дохьото поради контузия. На последния за годината турнир – „Кюшу Башо“ Кирибаяма се представи под възможностите си – 3 успеха и 12 поражения. Въпреки това, крехката му възраст и силния му първи сезон при най-добрите дават надежда за страхотно надграждане през 2021 година.

Таканошо е следващият сумист, на който трябва да се обърне внимание. 26-годишният японец имаше не особено успешна кариера до ноември 2019 година, когато се завърна в дивизия „Макуучи“, завършвайки с положителен баланс от 10 победи и 5 загуби на последния за годината голям турнир. 184-сантиметровият сумист прехвърли добрите си игри и през настоящата година като през март дори беше близо до краен успех, завършвайки 12-3 на „Хару Башо“.

Таканошо

Това го прати в най-силната група сумисти за следващата надпревара. В повечето случаи точно след такова представяне следва спад, но Таканошо завърши с положителен актив (8-7), утвърждавайки се сред елита. До края на годината той се изкачи до третия по сила ранг – „секиваке“. Страхотният му прогрес е подплатен и с успехи над двама шампиони – „озеки“ Шодай и „озеки“ Асанояма.

Най-младият – 21-годишният Котошохо е третият талант, който най-вероятно ще направи силна 2021 година. В едва третата си година при професионалистите, 191-сантиметровият исполин спечели дивизия „Джурьо“ и стартира изкачване в най-висшата – „Макуучи“. Дебютът при най-добрите за Котошохо беше през юли на „Нагоя Башо“. Още в първия си Голям турнир, той победи утвърден сумист като Такаясу, а накрая приключи и с положителен актив – 8 успеха и 7 поражения. Това го запази при най-добрите.

Котошохо

В следващите два турнира Котошохо отбеляза нови страхотни победи над изявени сумисти като Аоияма, Окиноуми и още два пъти над Такаясу и след по-малко от година, се очертава да бъде в топ 3 „меагашира“ за януарската надпревара. Височината и балансът му го правят много труден противник за побеждаване.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.