Начало Други Трябват ли наказания за бойците, които прилагат сила на улицата?

Трябват ли наказания за бойците, които прилагат сила на улицата?

Трябват ли наказания за бойците, които прилагат сила на улицата?
0

Рядко остава незабелязан уличен бой с участието на професионален боец. Историята познава случаи с трагичен край, в резултат на използване на уменията на бойците. Тогава логично възникват обществени инициативи за приравняване на бойните изкуства към оръжията на законодателно ниво и признаването им като утежняващо обстоятелство.

Необходимо ли е наказанията за бойците да бъдат по-строги? Това обаче е много спорен въпрос, който предизвиква огромни дискусии около себе си.

Всеки, който е наблюдавал битка на професионалисти на ринга или в октагона, може да разбере пълната сила и мощ на ударите, които те нанасят. Не е тайна, че дори просто добър боксьор или любител, ако бъде ударен неподготвен, може да бъде изпратен в дълбока кома. Какво да говорим за обикновен човек.

Инцидент преди 11 години с участието на професионален боец, предизвика дискусии и промени в законодателството в Русия. През 2011 г. световният шампион по бойно самбо и ММА боец ​​Расул Мирзаев намушка студента Иван Агафонов по време на кавга. При падането момчето си удря главата в асфалта, а няколко дни по-късно почина в болницата.

Тогава настъпиха и промените в руското законодателство. Комисията по физическа култура и спорт подготви проект на Закон за затягане на отговорността за използване на сила от спортисти извън ринга, килима или татамито.

„Притежаването на умения за бойни изкуства от хора е всъщност използване на оръжия, които те използват съзнателно. Те се възползват от превъзходството си в това отношение над другите граждани“, твърдят тогава разработчиците му.

Въпреки че мерките в Русия бяха затегнати, случаите на насилие от страна на бойци, не приключиха. 

През 2012 година московският шампион по бокс Валери Третяков уби с един удар охранител на нощен клуб. Четири години по-късно носителят на Световната купа и член на руския боксов отбор от Калининград – Владимир Иванов, удари човек с юмрук. 

Под светлините на прожекторите попадна и актуална случка. Бившият боец ​​от UFC Адам Яндиев неочаквано нападна боеца на „Белатор“ Сергей Харитонов, което завърши със счупен нос, сътресение и фрактури.

В крайна сметка, ако си представим, че Яндиев може да нанесе такива вреди на физически подготвен атлет, тогава представете си един обикновен човек в тази ситуация. Тогава резултатът от разправата може да бъде доста плачевен.

След този инцидент обществеността отново заговори за опасностите, които могат да причинят хората, които владеят добре от бойни изкуства. Експерти определят умениятя им като оръжие, което използват напълно съзнателно.