Начало Други Запознайте се с треньорите на „Бразилско жиу-жицу Варна“

Запознайте се с треньорите на „Бразилско жиу-жицу Варна“

Запознайте се с треньорите на „Бразилско жиу-жицу Варна“
0

Клубът по бразилско жиу-жицу „Бразилско жиу-жицу Варна“ постигна много успехи през 2018 г. на международно и национално ниво. Освен за създаването на страхотни състезатели, отборът е отговорен и за развитието на бъдещите шампиони в спорта – децата.

Тренировките на детските групи в „БЖЖ Варна“ са водени от Радослав Букоров, който е един от двамата старши треньори. Букоров е лилав колан по бразилско жиу-жицу и многократен национален шампион, също така и бронзов медалист от Европейското първенство без кимона от 2018 г. Негов главен инструктор е един от най-успешните и популярни състезатели в САЩ и Бразилия при черните колани – Бруно Бастос.

Ето какво сподели за Boec.BG Радослав Букоров:

-Радо, коя функция в клуба е по-трудна за теб – треньорската, или тази на състезател?

-Определено и двете функции имат своята трудна част. Треньорската е натоварена с повече отговорност , защото се ангажираш с много и различни хора, докато състезателите отговарят само за себе си.

 

-Пречи ли треньорството на състезателната ти кариера?

-Все още успявам да синхронизирам двете активности, защото разполагам с повече свободно време. Най-добрите състезатели считат времето, в което са в ролята на треньор за изгубено, но определено мисля, че преподаването отваря очите за някои детайли в спорта. Трябва да се намира и време за пълноценна тренировка, ако искаш да се състезаваш. Решил съм да намаля състезателната дейност и да участвам само на най-големите турнири.

 

-Кое е най-важно при тренировките с подрастващи?

-По мое мнение най-важното е да има правилна методика, по която да се работи системно и върху която да се надгражда.

 

-Какво те очаква през следващата състезателна година?

оставил съм си за цел да атакувам европейска титла с кимона в Лисабон и европейска титла в Рим без кимона, а защо не и 5-та републиканска титла то Не Ваза (традиционно джу-джуцу) . Целите на клуба ни са да развиваме работата ни с деца, защото те са бъдещето на бразилското жиу-жицу, и участията на големи международни и национални турнири.

 

Другият главен треньор и най-добър състезател на клуба е Александър Александров. Той е един от най-добрите български бойци в тежка категория и Европейски сребърен и бронзов медалист на състезания по бразилско жиу-жицу с кимона и без кимона. Александров е лилав колан и абсолютен шампион (без категории) без кимона, а негов ментор отново е бразилеца Бруно Бастос.

Вижте какво сподели Александров пред Boec.BG:

-Сашо, през 2018 г. ти спечели бронзов медал от Европейското отворено първенство с кимона, а три месеца по-късно спечели и сребърен медал на Европейско първенство без кимона и стана абсолютен шампион на турнира (без категории). Как оценяваш изминалата състезателна година?

-2018 г. категорично е годината с най големи успехи за мен. Печелил съм няколко големи международни турнири в миналото, но не и от този калибър.Годината беше много трудна, но и много успешна.

-На какво се дължат тези твои постижения през 2018 г.? Промени ли нещо в тренировките си или играта си?

-Постоянството и себераздаването са задължителни, за да имаш успехи. Всеки променя стила си на игра. Основната промяна при мен беше в темпото. Сега се опитвам да налагам високо темпо в мачовете си и да разчитам на повече движение.

 

-Къде се намира бълграското жиу-жицу в европейски и световен мащаб?

-Имаме какво да подобряваме в България, за да сме световна сила. Далеч сме от най-добрите, но започват да се появяват български състезатели, които да постигат добри резултати из Европа. В световен мащаб Бразилия и САЩ са най-добри към този момент и не се вижда някой да ги стигне в скоро време.

-Какво те очаква през следващата състезателна година?

-Стартирам следващата година с Европейското първенство в Лисабон през януари месец. Надявам се на още по-голям успех. След това отново ще опитам да спечеля на първенството без кимона в Рим.

 

„Бразилско жиу-жицу Варна“ предлага сутрешни и вечерни тренировки за възрастни и вечерни тренировки за деца. Повече информация за клуба можете да откриете тук.

 

 

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".