Начало Видео Защо айкидо е полезно? (ВИДЕО)

Защо айкидо е полезно? (ВИДЕО)

Защо айкидо е полезно? (ВИДЕО)
0

Айкидо е спорт без състезания и противници. Практикуващите го наричат човека срещу себе си „партньор“, а не „съперник“. В България това бойно изукство навлиза преди близо 35 години, а началото на организираното айкидо движение скоро ще навърши 30-сет години.

Президентът на Българската Айкидо Федерация Пламен Юруков е специалният ни гост тази седмица (18-ти август от 19:00 ч.) в студиото на „BOEC.BG“. Той е начело на централата от 2000-та година, като скоро ще отбележи 20 години в управлението. Част от разговора ни с него в предаването бе за ползите от това бойно изкуство.

Ето какво ни сподели Пламен Юруков като извод от дългогодишния си опит в това бойно изкуство :

„Съвременни изследвания в „Харвард“ докачват, че езикът на тялото в тренировката по айкидо помага затова да се увеличи производството на положителните хормони, които са ни необходими. По този начин се явява едно средство за модерните безпокойство, депресии и т.н. Получават и едно гъвкаво тяло, което пречи да се появат дискови хернии и други проблеми, свързани с физиката. Помага много добре са тези, които са в мениджмънта или бизнеса, заемащи напрегнати позиции. Например, за вземане на решения  под напрежение. Тоест, в самата тренировка има много медитация, дишане, в същото време и кардио, защото това да паднеш 200 пъти и да станеш, това е изключително голямо натоварване. Цялото това нещо води до много добро здравословно състояние на човек. И съответните ползи, които се получават в самата му психология. Неслучайно много деца го практикуват. Това, което споделят родителите, че айкидо много помага особено за този период, в който детето търси себе си – пубертет, тийндейджърска възраст и т.н. Те са по-спокойни и балансирани. Влияе върху характера. Основателят на айкидо казва, че „който тренира и напредва, той трябва да стане скромен и умерен. По този начин емоциите са балансирани и не се отива към нито едната крайност –  нито прекалено положителната, нито прекалено отрицателната. Всички тези ползи, които идват от айкидо, са една положителна самоувереност. Не говоря за нахалство и високомерност, а за това човек да уверен в себе си. Има много ползи за съвременния живот. А за тези, които имат интерес към религия и философия, айкидо дава едни дълбоки възможности човек да навлезе и да разбере културата на Япония.“

За записвания на айкидо тренировки: 0888080230

Президентът на Българска Айкидо Федерация говори и за една много интересна историческа българска връзка в шинтовизма. Може да научите повече във видеото: