Начало Самбо и бойно самбо Италиански журналист: В самбото ти трябва стратегия, като шахмат е

Италиански журналист: В самбото ти трябва стратегия, като шахмат е

Италиански журналист: В самбото ти трябва стратегия, като шахмат е
0

Легендарният италиански журналист – Орландо Джулиано, даде специално интервю за сайта на Международната федерация по самбо. Реномираният колега от “La Gazzetta dello Sport” сподели впечатленията си от Европейското първенство по самбо, което завърши преди дни. 

Авторът на четири бестселъра разкри какво го е накарало да се влюби в бойното изкуство, оцени шансовете то да бъде включено в Олимпийските игри и призна дали ще напише книга със самбо тематика.

Орландо, защо избра спортната журналистика за своя професия? Занимавал ли си се със спорт?

– Да, при това с много видове. Колоездене, мотоциклетизъм, а след многото падания започнах да тичам. Постоянно бях контузен. Затова избрах и спорт, в който няма толкова травми. Участвах в 36 маратона, 20 от тях бяха в чужбина.

Това значи ли, че избра спортната журналистика, защото обичаш спортовете?

– Не само. За да разберем дадена игра, трябва да я умеен на теория и практика. Разликата е огромна. А за самбото е отговорна дъщеря ми Кристина (смее се). Тя живее в Русия и обича тази страна, нея я „виня“ за интереса си към този спорт. Започнах да чета все повеч за руската култура покрай нея.

Това е първото ти състезание по самбо, което отразяваш на живо. Какви са впечатленията ти?

– Така е и много ми хареса. За мен това е безценен опит. Все по-добре разбирам правилата, различните нюанси в това бойно изкуство. Системата за точкуване и тн.

Как може да бъде сравнено самбото с останалите бойни спортове?

– Това е спорт, в който се нуждаеш от стратегия. Като шахмат е. Атлетите трябва да бъдат много умни.

Как оценяваш шансовете то да бъде включено в Олимпийските игри? И какви са аргументите за такова решение?

– От професионалния си опит мога да споделя, че това е страхотен спорт. Не мога да си обясня защо все още е на режим „изчакване“. Познавам много състезатели, които се занимават със самбо професионално и са олимпийци. Принудени са да избират друга дисциплина. Твърде късно се дава шанс на това бойно изкуство.

Орландо, ти си популярен автор на книги. И четирите ти произведения се превърхнаха в бестселъри, ще посветиш ли петото си на самбо?

– Написах ги в хода на своята кариера. Получиха международен отзвук и бях награден за труда си. Вече имам причина да напиша една и за спорта самбо (смее се) – заради любимата ми дъщеря. Кристина вече ме попита: „Тате, защо не пишеш за самбо? Това ще ти донесе страхотен успех“.

Ако трябва да бъда честен, за да напиша произведението си – трябва да разбирам напълно субекта. Да му се отдам. След като разбера всички нюанси и малки детайли, ще извадя химикалката и ще изложа мислите си на хартия. Нямам идея дали ще напиша книга и за самбо, но има такива наченки!

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.