Начало Самбо и бойно самбо Марко Косев: Искам да стана треньор в Русия

Марко Косев: Искам да стана треньор в Русия

Марко Косев: Искам да стана треньор в Русия
0

Петкратният световен шампион по бойно самбо Марко Косев обмисля да прекрати спортната си кариера след края на тазгодишното световно първенство. Марко Косев е български самбист и ММА боец. Носител е на световна титла по бойно самбо в категория до 57 кг общо пет пъти – през 2009 в Гърция, 2010 в Узбекистан, 2011 в Литва, през 2013 в Русия и през 2015 в Мароко.

– Марко, здравей! През изминалата 2015 г. ти постигна нещо уникално – 5 световни титли по бойно самбо. Разкажи ни малко повече за това състезание.

– Последната световна титла беше много важна за мен. Предната година в Япония загубих от руснак, който не беше толкова силен и тази победа може да се каже, че го направи звезда. Тогава не бях психически готов за това състезание. Имах проблеми в личен план. Бях женен за едно от златните момичета в художествената гимнастика – Катрин Велкова, но се разведохме. Показателно как понякога психиката работи против тебе в такива моменти. Но трябваше да се върна в спорта и отново да покажа, че съм №1. На първенството в Казабланка (Мароко) нокаутирах украинеца Богдан Бабенко. А преди това победих с явно превъзходство – 8:0 руснака Артур Багаутинов.

– Кога за първи път влезе в залата, как се спря на този спорт?
– Баща ми е футболист. В първи клас ми откраднаха футболна топка с подписите на всички футболисти от националния отбор, които се състезаваха на световното първенство от 1994 година. Занесох я на стадиона, но някой я гепи. Толкова се разочаровах, че реших повече да не тренирам футбол. Седмица по-късно дойде първият ми треньор Досьо Досев. Попита „Кой иска да тренира самбо“ и аз вдигнах ръка, защото исках да се науча да се бия, за да накажа крадеца на топката ми. Тогава той ми каза: „Не гарантирам, че ще се научиш да се биеш, но ще те направя човек“. Така започнах като на шега, и после титлите започнаха да си валят една след друга.

– Как протича подготовката ти за големите турнири?
– Вероятно няма да ми повярвате, но първите няколко пъти когато станах световен шампион, започвах да тренирам сериозно два месеца преди самите състезания. Сега тренирам целенасочено единствено бойно самбо. Защото виждам че там е моята сила. Силно ме мотивира и желанието да покажа че в България има спортисти, които излизат и достойно защитават цветовете на родния ни трибагреник.

– Какво е менюто на шампиона?
– Позволявам си да ям всичко и обикновено се налага да свалям килограми, но когато съм в период на подготовка се доверявам на моите диетолози, които ми определят храната.

– Освен с бойно самбо се занимаваш и със смесени бойни изкуства (ММА). Получаваш ли предложения от такива вериги?
– Да постоянно получавам покани за участие. Дори наскоро се свързаха с мен от руската Fight Nights, но им отказах заради ниското заплащане. Предпочитам да натрупам още опит, който да ми отвори врати към по-големи вериги.

– Ти имаш невероятни успехи в спорт измислен именно от руснаци, какво ще ни кажеш за традиционно силната руска школа?
– Моята мечта е не да се бия в Русия, а да стана треньор там, да преподавам в „меката на този спорт“. Искам да съм на място, където се работи за развитието на самбото. Мисля че Русия е една от тези държави. Желая да предам своя опит на самбистите от младото поколение. С удоволствие бих направил това при вас или в Казахстан, където също съм доста популярен. Ако преди Ноември месец не получа предложение да се бия в някоя голяма верига, смятам да се откажа от състезателната си дейност и да се ориентирам към треньорската.

– Тогава ли ще приключиш с активната състезателна кариера?
– Да, ще направя бенефис на световното тук в София (3-ти до 7-и ноември), и се надявам да изляза от спорта като световен шампион.

– Как върви подготовката ти за световното в „Арена Армеец“?
– По-план. Възможно е да се състезавам в по-горна категория и по този начин да стана не само единствения шесткратен световен шампион, но и единствения който е ставал такъв в две различни категории. Но това ще се реши лятото след Европейското първенство в гр. Казан. Годината е доста натоварена. Предстои ми Световна купа в Казахстан и Световното в София. И на трите състезания ще се боря за първо място. Не искам последната година когато съм в спорта да губя среща. Ще играя за категорична победа във всички състезания.

– Четирикратният световен шампион по бойно самбо Фьодор Емеляненко ще се завърне в клетката в битка срещу Фабио Малдонадо събитие от “Fight Nights” в Русия на 17 юни. Какви са твоите впечатления от легендата на бойните спортове?
– Имам удоволствието да познавам Фьодор лично. Мога да кажа че той е много дисциплиниран и целеустремен. Човек на който мога само да се възхищавам. Никога не съм се състезавал с неговите успехи. Дори и сега когато имам повече титли от него, винаги съм изпитвал респект. Той е легенда в нашия спорт и винаги ще бъде такъв. Знам че е силно вярващ човек, такъв съм и аз. Чета библията всеки ден и мисля че силната вяра в Господ е нещото което ни дава сили.

– Да завършим с послание към децата, които са избрали да тренират вашия спорт!
– Пожелавам им пътя към големите успехи да бъде по-лек от моя. В тази връзка обмислям след време да учредя клуб по бойни спортове в родния ми град Севлиево, където ще се обучават бъдещите шампиони.

Интервю на Владимир Маргитин