Начало Таекуондо Божидар Аврамов ще участва в нова категория на турнира по таекуoндо „Рамус София къп“

Божидар Аврамов ще участва в нова категория на турнира по таекуoндо „Рамус София къп“

Божидар Аврамов ще участва в нова категория на турнира по таекуoндо „Рамус София къп“
0

Един от най-големите таланти в олимпийското таекуондо Божидар Аврамов ще се състезава в нова категория в 11-о издание турнир „Рамус София къп“. Сребърният медалист от Мултиевропейските игри ще изпробва своите възможности при 74-килограмовите.

„Чувствам се прекрасно. Подготовката ми върви добре.  Тя не е конкретно насочена към този форум, но смея да твърдя, че всичко върви по план. На този турнир възрастовата група при мъжете няма да е много наситена със състезатели. Това ще бъде по-скоро една добра тренировка за мен. Определено категория 74 килограма не е моята. Това не ми е нормалното тегло затова на Държавното първенство мисля да се върна към старата категория – 63 килограма. В нея през всички години съм имал най-много успехи и най-добре съм се чувствал. Смятам, че ще ми се отрази много добре психически, емоционално и също така ще повлияе пряко на успехите“, коментира Божидар Аврамов.

Преди седмица той подкрепи българските състезатели на олимпийската квалификация, която се проведе в Елин Пелин.

„Много съм горд с хората, които представяха България на този голям форум.  Всички те са ми близки. За жалост, никой от тях не успя да се класира за олимпийските игри в Париж. Двете момичета Мартина Атанасова и Александра Георгиева бяха доста близо до въпросните квоти. Преди няколко дни чух от другите треньори добри отзиви за нашия отбор и за спорта в страната ни като цяло. Те смятат, че има развитие. Ние българите не вярваме в силите си, просто защото нямаме условията да бъдем толкова големи професионалисти, колкото страните на запад в Европа или в Азия. Аз вярвам, че сме в една възходяща позиция за следващия олимпийски цикъл и тогава ще успеем да спечелим олимпийска виза. За себе си не искам да давам никакво обещание. Не знам дали ще участвам на квалификациите, защото животът е много динамичен. Освен спортисти, ние сме хора, има много странични фактори, които определят как ще се развие бъдещето ни“, добави възпитаникът на Димитър  Михайлов.

„Искам да дам съвет на тези кадети и юноши, които сега ще участват в турнира . . . когато е живота ви се предоставя  шанс, трябва да го сграбчите с две ръце и да не се осланяте на факта, че вие сте добри, че винаги ще бъдете добри. Не бива да вярвате, че животът винаги ще ви подарява възможности, а вие с лека ръка можете да захвърляте шансовете, които ви се дават. Когато влизах във възрастовата група мъже, аз бях в пика на успехите си. По време на миналия олимпийски цикъл бях избран да представям България на тогавашната олимпийска квалификация, но не се възползвах от този шанс. До ден днешен мога да кажа, че много, много съжалявам за това“, каза още Аврамов.

Домакин на турнира „Рамус София къп“ събота и в неделя ще бъде столичната „Асикс Арена“. Заявка за участие в турнира са подали над 1400 състезатели от 25 държави.