Начало Киокушин Канчо Хацуо Рояма празнува рожден ден

Канчо Хацуо Рояма празнува рожден ден

Канчо Хацуо Рояма празнува рожден ден
0

Японското светило в карате киокушин Канчо Хацуо Рояма празнува рожден ден днес (31 март). Той е съпредседател на Световния киокушин съюз (KWU) и президент на Международната карате киокушин-кан организация.

Рояма е един от малкото ученици на създателя на киокушин Масутацу Ояма.

Канчо Хацуо е един от големите приятели на Българската карате киокушин федерация и не пропуска ежегодния Международен летен лагер в Камчия, който се провежда всяко лято. Японският майстор на бойното изукство предава ценните си знания не само на българските бойци, но активно участва и в много международни семинари.

„По мое лично мнение нивото на състезателите се е повишило след създаването на KWU“, Рояма сподели пред нашата медия в края на 2018 година. България има огромна роля в повишаването на нивото на киокушина. В България се провеждат лагери по карате,които започнаха с по 350 участници, а тази година имаше над 1500 души от всички страни. Според мен това е най-голямото не-състезателно събитие, което е организирано.“

Носител е на черен колан 9-и дан. 

Роден е в Сайтама, северно от Токио, през 1948. Вдъхновен от нарастващата популярност на известни бойци и борци в страната, на 15-годишна възраст той отпътува за Икебукуро и се присъединява към известната школа на създателя на киокушин Мас Ояма „Ояма Доджо“. Рояма е един от малкото бойци, тясно свързани с организация на Ояма от самото начало до смъртта на учителя през 1994 година.

„След неговата смърт киокушина се разпадна на много организации след, което нанесе сериозни вреди на нас, като спорт и бойно изкуство. Бих искал да се извиня на всички за този разпад след смъртта на Ояма. Когато организациите са много, те са и малки. Много и малки организации означава, че и спортистите в тях са малко и тяхното ниво пада“, признава Рояма.

„През 2011 г. федерациите, които се занимаваха най-усилено с киокушин се обединиха и създадоха KWU. В годините след това ние проведохме много първенства, в които участваха изключително много спортисти – деца, мъже и жени. За първи път от много време насам бяха организирани толкова големи шампионати. Когато организацията е голяма, има много спортисти и по-голяма конкуренция.“

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.