Начало ТОП Легендарен айкидо майстор от България: Със Стивън Сегал следваме различни пътища

Легендарен айкидо майстор от България: Със Стивън Сегал следваме различни пътища

Легендарен айкидо майстор от България: Със Стивън Сегал следваме различни пътища
0

Единственият европеец с 8 дан по айкидо шихан Кристиан Тисие проведе през уикенда семинар с близо 200 айкидоки в София. В събитието се включи и Президентът на Международната федерация по айкидо (IAF) Вилко Врисман.

Тисие разказа за познанството си с вероятно най-известния айкидист в света – холивудската звезда Стивън Сегал и сподели впечатления от България и нивото на този спорт у нас.

Срещал съм се със Стивън Сегал, когато той стартираше с айкидо. След това обаче той започна да следва път, който не е моят. Но ако можем да се възползваме от неговата популярност, за да развиваме айкидо, това е добре“, каза французинът.

Идвал съм много пъти в България, но за пръв път за толкова голям семинар. Приеха ме изключително топло и благодаря на всички българи, които организираха това събитие. Бяха събрани много хора от различни държави, почти 200 души. За два дни не може да се научиш на айкидо, но моята цел бе да покажа пистата за обучение. В България има много добри специалисти и аз отново ги видях как работят. Имате и пряка връзка с централата в Япония и нивото ви е много добро. За това по време на семинара работихме основно принципите, които са много важни при определяне на всяка техника. През тях ние се опитваме да направим още по-очевидно взаимодействието с природата. Какво означава дистанция, поведение, визия, комуникация. Бойна, но все пак комуникация. Какво е уважението и почтеността – моята и на партньора. И говорим за партньор, който иска да ни създаде проблем, но как да намерим най-чистия изход от конфликта“, допълни Кристиан Тисие.

Председателят на Международната федерация по Айкидо Вилко Вриесман пък посети Национална спортна академия „Васил Левски“ и се срещна с ректора й проф. Никола Изов. НСА е единственият университет в Европа, който предлага магистърска програма по айкидо. Целта на посещението беше да се усъвършенства програмата, направена в сътрудничество с президента на Българската федерация по айкидо Пламен Юруков и да се създаде възможност за включване в нея на чуждестранни студенти.

тагове: