Начало Джудо Президентът на Европейската федерация по джудо Ласло Тот: България се доказа като важен партньор

Президентът на Европейската федерация по джудо Ласло Тот: България се доказа като важен партньор

Президентът на Европейската федерация по джудо Ласло Тот: България се доказа като важен партньор
0

„България се доказа като важен партньор на Европейския джудо съюз (EJU). Това заяви президентът на континенталната централа Ласло Тот, който присъства на Европейската купа в София.

„Още миналата година страната проведе много успешно Европейското първенство за мъже и жени, а сега в София дойдоха и толкова много състезатели за Европейската открита купа. Атмосферата беше невероятна. Много съм щастлив, че видях и толкова много зрители в залата. Знаете, че понякога може да имаме страхотно организирано събитие, но когато няма фенове, е тъжно. А в София имаше всичко!“, добави той.

Унгарецът изгледа схватките на турнира и в двата състезателни дни през изминалия уикенд и беше награден с почетен плакет от министъра на спорта Весела Лечева за кредита на доверие и подкрепата, която EJU дава на българската страна.

„През декември имахме конгрес в Любляна и решихме, че ще продължим с Европейските първенства в България. Следващата година ще бъдете домакини на шампионат за кадети, което е едно от най-важните за EJU. А затова колко значимо е това събитие за нас говори фактът, че кандидатите бяха шестима. Но решихме България да бъде домакин, тъй като имаме много добри взаимоотношения с българското джудо – с вашите лидери, ръководители. Президентът Румен Стоилов беше наскоро преизбран на поста за още пет години, той е и член на Консултативния съвет на президента на EJU. Затова много се радваме да продължим нашите ползотворни взаимоотношения“, коментира още президентът на континенталната централа.

Ласло Тот обявсни, че датите на първите турнири за сезона, които са през една седмица, не са избрани случайно.

„Това е нашата политика и стратегия, а именно да организираме състезания, които да бъдат със свързани дати, за да се опитаме да спестим пари на федерациите по отношение на пътните разходи. Датата за турнира в София беше много добра, тъй като след Големия шлем в Париж състезателите имаха тридневен лагер и можеха да пътуват до България. И то джудисти не само от Европа. В това отношение отворихме врати не само за състезателите, но и за съдиите. В българската столица имаше 28 рефери, 8 от тях бяха от Панамериканския и Азиатския континент. Тук дойдоха много и качествени състезатели – близо 400, които имаха възможност да натрупат и точки за олимпийската ранглиста. Сега идва ред на Големия шлем в Тел Авив (18-19 февруари)“, допълни Тот.

Част от отборите останаха за подготовка в София преди турнира в израелската столица, на който България ще бъде представена от десет състезатели.