Начало Сумо Христо Христов: Най-важното е доверието между треньорите и състезатели (ВИДЕО)

Христо Христов: Най-важното е доверието между треньорите и състезатели (ВИДЕО)

Христо Христов: Най-важното е доверието между треньорите и състезатели (ВИДЕО)
0

Христо Христов спечели приза „Треньор на годината“ по време на наградите „Златен пояс“ от Националната асоциация на бойните спортове (НАБС), благодарение на вещата си работа в сумото през отминаващата си 2023 г. Той даде интервю за Boec.bg, в което разкри част от тайните на успеха си, но в същото време призна, че подобни индивидуални признания са плод от труда не само на него, като треньор, но и на всички негови колеги и състезатели в залата.

За мен най-важното нещо е изграждането на доверие между треньора и състезатели. Ако няма доверие, нищо не се получава“, каза той.

Разпитахме го и за някои специфични моменти от работата със сумистите, които не се тренират по време на тренировките, но играят основна роля за крайния резултат – съдийството. Мнението на „треньора на годината“ е, че единственият съвет, който може да се даде на ощетен състезател, е да продължава да се труди и следващият път да не остави никакво съмнение у арбитрите, че е бил по-добрият.

Моите лични наблюдения са, че при някои състезатели го има обратния ефект. Когато е пред родна публика, пред роднини, приятели и своите близки хора, тогава той се притеснява повече, за да не се изложи. Като цяло в сумото всичко е много бързо – нямаш време за мислене и всичко, което правиш, е една реакция. Нещо, което си правил хиляди пъти и ти си постигнал нивото, в което просто не го мислиш. Така че няма значение къде се състезаваме“, каза още Христов по отношение на разликата между това да се състезаваш у дома и в чужбина.

Христо Христов прояви смирение, като заяви, че „Златния пояс“ не е награда, за която се е състезавал, а е отличие, което спокойно биха могли да заслужат всички останали треньори от всяка една от другите 11 национално федерации, членуващи в НАБС.