Начало Видео Николай Атанасов – успешната година на един български треньор (ВИДЕО)

Николай Атанасов – успешната година на един български треньор (ВИДЕО)

Николай Атанасов – успешната година на един български треньор (ВИДЕО)
0

Успешната година на един български треньор. В поредното издание на „BOEC.BG“, единственото предаване за бойни спортове и изкуства в българския телевизионен ефир, ви срещнахме с Николай Атанасов.

Николай Атанасов е един от младите, но вече доказали се специалисти у нас по муай тай и кикбокс. Той е личен наставник на световния шампион по кикбокс на WAKO PRO Атанас Божилов и селекционер на националите по муай тай, които направиха фурор на световнот първенство в Тайланд.

Роден е в Бургас и посвещава цялата си кариера досега – като състезател и треньор, на местния клуб „Самурай“. Тръгва от карате киокушин.

„Един мой приятел, с който сме доста близки от деца, ме запали. Започнах да тренирам покрай него и така постепенно, постепенно започнах да се състезава“, споделя в студиото на „BOEC.BG“ за началото на спортната си кариера. 35-годишният бургазлия има 2-ри дан в киокушин карате, а към момента е семпай.

На въпрос какво е получил от карате, отговаря така: „Ти не си каратист преди, сега или после, ти си каратист през целия си живот. Карате е буду, възпитание, смирение, уважение, приемане на предизвикателства, оформяне на характера. Така е и с всички спортове, не само бойните. Всички спортове трябва мотивация за победа и да се докажеш поне пред себе си.“

След 5-годишни тренировки по киокушин се насочва към муай тай и кикбокс, където има множество медали. Признава обаче, че няма любим стил или спорт.

„Просто обичам да изляза на ринга или татамито, и да дам най-доброто от себе си. Да надхитря противнкиа, като една бърза пратия шах. Имал съм и добри моменти, и лоши, както повечето състезатели. Но горе, самото надиграване, ми доставя най-голямо удоволствие“, посочва Атанасов.

Казва, че като състезател най-ценният му успех не е някой медал или купа, а това, че е успял да съхрани много дълго време пламъка и желанието да се бие. Никога няма да забрави обаче един финал на световно първенство по муай тай, където получава много тежък нокдаун във втория рунд, но успява да се съвземе и да завърши достойно и оспорвано срещата.

Става треньор в бергаския „Самурай“ през 2013-та година. Две години по-късно е назначен и за селекционер на националния отбор на България по муай тай.

Наставник на тима е бургазлията Николай Атанасов. Той заема поста от 2015 година, като преди това е бил помощник-селекционер.

„Не беше трудно да взема решение да сложа край на състезателната ми кариера. Просто се получи едно пренасищане. Не толкова от физическа преумора, колкото от психическа“, посочва Атанасов и призна, че се чувства много добре в новата си роля.

Като селекционер постига страхотни успехи. Само на последното световно първенство по муай тай в Тайланд, страната ни имаше 11 финалисти от общо 18 представители. А титлите при мъжете и жените накрая бяха 7!

„Моята цел в националния отбор е да развивам детско-юношеската школа, да вадим състезатели“, посочва наставникът и казва, че при мъжете и жените има вече изградени традиции.

Не крие, че се гордее с успехите на родния клуб „Самурай“, откъдето са някои от най-добрите ни представители в тези спортове като Йордан Янков-Руснака, Стоян Копривленски, Атанас Божилов-Наката, Станислав Вълчев.

Най-ценния си успех като треньор постигна именно като треньор на Атанас Божилов-Наката. През месец април тази година на гала вечер в столичната зала „Арена Армеец“ и по време на второто издание на професионалната бойна гала верига SENSHI, Наката печели Световния пояс по кикбокс на WAKO PRO след 5-рундов двубой срещу Макс Сподаренко от Беларус.

„Страхотен мач се получи! И двамата бяха много добре подготвени, много тренирани, но нашата тактика победи. Не е изненадващо представянето на Божилов и не е започнал късно, той ни беше спаринг партньор, когато се състезаваме с Йордан Янков. Просто тогава не искаше да се занимава професионално, реши го по-късно. Ние сме предимно приятели, познаваме се от много отдавна“, споделя Атанасов за работата си с Наката.

Завършва средното си образование през 2002 г. в Техникума по механотехника в града. После следва в Бургаския свободен университет, където се дипломира през 2008 г. по специалност „Публична администрация“. Има следдипломна квалификация към Национална спорта академия „Васил Левски“ със специалност „Карате“ и втора със специалност „Кикбокс“. През 2016-та завършва и „Рехабилитация“ в Медицинския колеж в Бургас.

„Записах да уча в Медицинския колеж в Бургас просто, защото реших, че това един ден ще ми е от полза. Особено, когато пътуваме по състезания. Методиката, по която работя, съм изградил малко върху образованието, малко от треньорите, с които съм работил, малко от  Тайланд, от Русия, от Беларус, малко от Япония и от карате киокушин“, обобщава Атанасов.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ МОЖЕ ДА ГЛЕДАТЕ ВЪВ ВИДЕОТО: