Начало Бокс Красен Кралев откри Световния боксов форум в София
0

Красен Кралев откри Световния боксов форум в София

Красен Кралев откри Световния боксов форум в София
0

„Равенството на половете в спорта не се изчерпва само с предоставянето на еднакви възможности за спортно развитие на мъже и жени. Равенството изисква да има честно и достойно отношение към двата пола на всички нива, да оценяваме с достойнство труда на всички и постигнатите успехи. Радостен съм, че в последните години в българския бокс, а и в целия български спорт има такова уважение към възхода на нашето женско направление“. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на откриването на  първия в историята на бокса Световен форум на Международната федерация (АИБА) за равни права в бокса (AIBA Gender Equality Forum), на който София е домакин.

Участие в събитието ще вземат повече от 40 жени от над 30 държави от 5-те континента и от всички нива на бокса – треньори, съдии, технически лица, президенти и вицепрезиденти на федерации. Инициатор и основен организатор е вицепрезидентът на Българската федерация по бокс и председател на комисията по женски бокс на АИБА Емилия Груева.

„За нашата страна е едновременно признание и отговорност да бъде домакин на първия форум за равнопоставеност на половете, който се организира от Международната боксова асоциация. Това безспорно е и висока оценка за добрата работа на Българската федерация по бокс, която е една от най-успешните и най-активни наши федерации. Бих искал специално да поздравя нейните ръководители в лицето на президента Красимир Инински и вицепрезидента Емилия Груева, която е председател на женската комисия на Международната боксова асоциация и има огромни заслуги за провеждането на днешния форум“, заяви Кралев.

Министърът припомни, че само преди три месеца в обновената „Асикс Арена“ в София се проведе Европейското първенство по бокс за жени.

„Имах честта и удоволствието да наблюдавам мачовете и да наградя шампионките, три от които са български състезателки. Шампионатът премина на много високо ниво с участието на 143 боксьорки от 33 държави, а сред гостите на финалите бяха посланиците на Франция и Турция, които подкрепяха своите представителки. Бих искал да припомня, че София бе домакин и на предишното Европейско първенство по бокс за жени през 2016 г. За мен това е красноречиво доказателство, че Българската федерация по бокс работи изключително активно в женското направление“, допълни спортният министър.

Кралев изрази увереност, че Българската федерация може да служи за пример за равнопоставеност на двата пола, за което говорят успехите ни и при мъжете, и при жените.