Начало Бокс Бокс за деца: На каква възраст може да започне, плюсове и минуси
0

Бокс за деца: На каква възраст може да започне, плюсове и минуси

Бокс за деца: На каква възраст може да започне, плюсове и минуси
0

Боксът е един от най-популярните спортове в света от десетилетия. Чудесен начин родителите да накарат детето си от малко да обича спорта. Класика сред бойните изкуства.

Предимството на бокса е, че местата за трениране са много по-често срещани, отколкото тези за модерните смесени бойни изкуства.

Кога обаче може едно дете да започне тренировки по бокс? Какви са плюсовете и минусите?

Кога мога да започне?
Препоръчителната възраст на децата за начало на тренировки по бокс е около 9-10 години. Към този момент неговото тяло вече се е формирало достатъчно и е достатъчно силно за натоварвания.

Противопоказания
Детето трябва да е здраво. Ако има проблеми със сърдечно-съдовата и дихателната системи, с мозъка, както и със зрението, боксът е противопоказан. В допълнение, младите начинаещи спортисти, които имат наранявания на опорно-двигателния апарат, кожни заболявания, заболявания на кръвта и ендокринната система, хронични заболявания на ушите, гърлото или носа, трябва да бъдат особено внимателни с този спорт.

По време на острите стадии на настинки, инфекциозни или други заболявания, боксът, както всеки друг спорт, не трябва да се практикува.

Плюсове:
– Боксът се счита за мъжки спорт, но е подходящ и за момичета. Той закалява характера и като цяло има положителен ефект върху психиката.
– Боксът закалява нарастващия организъм, не само физически, но и психически. Прави децата целенасочени, по-смели, по-упорити, по-силни и издръжливи.

– Учи на дисциплина, помага за контролиране на емоциите.
– Комплексно развива и укрепва сърдечно-съдовата, дихателната и нервната система.
– Благодарение на физическата активност елиминира проблемите, които могат да бъдат причинени от пасивен начин на живот – затлъстяване, остеохондроза, сколиоза и др.
– Подобрява реакцията, развива координацията на движенията, бързината и пъргавината.
– Емоционално е много полезен. Боксът дава много положителни аспекти и позволява да се изхвърли натрупаната отрицателна енергия, която е не по-малко важна за децата, отколкото за възрастните.

Минуси:
– Както всеки активен спорт, боксът е свързан с контузии. Има чести синини, дислокации, фрактури на носа и карпалните кости. Но в последния случай нараняванията са до голяма степен свързани с неправилната техника на удари.
– Стойката за бокс може да допринесе за лоша стойка. Една от характеристиките на бокса е, че тук различните страни на тялото получават различни натоварвания. Ето защо, както бе споменато по-горе, преди навършване на 9 години, по-добре е да не завеждате детето си в боксовата зала и да чакате, докато стойката му се оформи.
– Тъй като това е спорт с пълен контакт, ударите в главата са често срещано явление тук. Това може да доведе до сътресения и други наранявания на главата, което от своя страна може да доведе до често главоболие, виене на свят и потъмняване на очите.

Въпреки това, повечето от негативните последици могат да бъдат избегнати, ако имате опитен и професионален детски треньор. С времето детето ще научи всички тънкости на бокса и ще може самостоятелно да се предпази от получаване на различни наранявания.