Начало Без категория Съвети как да влезем във форма след прекаран COVID-19

Съвети как да влезем във форма след прекаран COVID-19

Съвети как да влезем във форма след прекаран COVID-19
0

Коронавирусът се развива различно във всеки организъм. При едни е напълно безсимптомно, а при други води до тежки последствия и дори до смърт.

COVID-19 е много по-опасен от грипа поради своята непредсказуемост, по-висока смъртност, наличие на усложнения и по-дълъг период на възстановяване.

Учените и лекарите препоръчват да не тренираме, докато не преборим вируса. В противен случай изразходваме енергия, която е необходима на тялото и имунната ни система. Ако не възстановим организма си напълно би могло да се стигне до по – големи здравословни увреждания.

Периодът на възстановяване е също толкова непредсказуем, колкото и COVID-19. При всеки човек рехабилитацията е строго индивидуална. Не е ясно ще има ли усложненията и кога, как и дали ще се проявят. По тази причина лекарите препоръчват след заболяване да избягаме тежките тренировки и физически активности.

Различни проучвания показват, че при безсимптомно протичане на заболяването спортните действия може да бъдат възобновени две седмици след отрицателен тест.

Ако пациентът е бил на амбулаторно лечение – след месец, ако е имало усложнения и белодробно увреждане – поне два месеца.

Важното е влизането във форма и подновяването на тренировките да се случват постепенно, с внимателно увеличаване на натоварването.

Добър начин за влизане във форма след COVID-19 са кратките разходки. А ако усетим какъвто и да било дискомфорт, веднага трябва да потърсим медицинска помощ.