Начало Други Как спортът помага на малки и големи за справяне с COVID -19

Как спортът помага на малки и големи за справяне с COVID -19

Как спортът помага на малки и големи за справяне с COVID -19
0

Boec.BG потърси мнението на спортен психолог на тема: как ще се отрази забраната за спорта на лица до 18 години.

Автор на статията е Полина Хаджиянкова. Тя бивша професионална и национална състезателка по баскетбол. Бакалавър по психология от „Айона Колидж“ (САЩ) и магистър по „Спортна психология“ от Национална Спортна Академия „Васил Левски“. Член на FEPSAC (European Federation of Sport Psychology) и официален представител за България на ENYSSP  (European Network of Young Specialists in Sports Psychology).

Не е тайна, че спортът допринася

за изграждането на различни качества от физическо, емоционално, психологическо, социално и морално естество.

Практикуването на различни видове спорт, особено при децата, подобрява цялостното им функционално състояние, укрепва опорно-двигателния апарат, подобрява гъвкавостта, силата и бързината, координацията и пространствената ориентация.

Говорейки за емоционалното и психологическото въздействаие на спорта трябва да се има впредвид това, че  различните видове спортни игри допринасят и за емоционалното развитие на децата. По време на игра те изпитват такива емоции, които не биха изпитали, стоейки пред телевизора или компютъра. Психиката на човека е от огромно значение за това как протича животът му. От тази гледна точка психологическото развитие на едно дете придобива особена важност. Чрез спорта децата укрепват своята психика, преодолявайки различни трудности, както от физическа, така и от психологическа и емоционална гледна точка. Усещането за победа над самия себе си допринася за самоуважението, удовлетворението, доброто самочувствие на детето и изграждането на неговата индивидуалност.

Да не забравяме и социалната гледна точка,защото човекът е социално животно. Чрез спортуването децата общуват по специфичен начин, което допринася за тяхното социално развитие. Научават се на лидерство, работа в екип, взаимопомощ, отговорност към колектива, спазване на правила и т.н.

Колкото до спортуването и имунитета, много професионални спортисти изкараха тежко COVID – 19 и това не е такава изненада, защото умерената физическа активност и здравословният начин на живот добринасят за висок имунитет, но претренирането, както и бърнаута  ( които са  често срещани  при елитните спортисти) за съжаление допринасят за понижаването на имунитета.

Как ще се отрази спирането на спорта

за 1 месец минимум при подрастващите?

При мен постоянно идват спортисти на всякаква възраст, но определено в момента се наблюдава по-голяма посещаемост от подрастващите. Никой от тях не е свикнал на такива крайности, променени условия, нестабилност, неяснота. Гневят се, че ще излязат от форма отново, че ще останат затворени вкъщи, че нищо не зависи от тях, че пропускат състезания, че няма какво да направят за да има положителна промяна, объркани са, някой мислят за отказване притиснати от моментната действителност…

Всичко това сериозно влияе на психиката. А почти всеки проблем тръгва от психиката, минава през поведението  и ако не намери разрешение се появява в тялото. Научно е доказано, че нашите вътрешни преживявания, проблеми и чувства водят до физически заболявания. Стресът и депресията могат буквално да бъдат изразени като болка и болест. Като пример, сравнете тялото си с тенджера под налягане. Ако е позволено да изпусне парата, ще седите и щастливо ще готвите заедно. Ако не е позволено да се изпуска парата, налягането ще се повиши и ще се покачи, докато тя не избухне. При хората случаят не е много по-различен от това. Ако прилагате натиск, за да задържите този капак (човешкият еквивалент да задържите емоциите си), какво ще се случи? В крайна сметка тенджерата ще се счупи в най-слабата си точка. Същото важи и за хората.

Настоящата ситуация, някак ни подканя да осъзнаем, че здравето ни е процес, а не даденост. Необходимо е ежедневно да влагаме енергия, време  и средства да развием здравето си. За съжаление в момента ни се отнема тази възможност и най – вече на децата, които са най – потърпевшите…

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.