Начало Други ОТ СПЕЦИАЛИСТА: Спортната психология и ползите от нея

ОТ СПЕЦИАЛИСТА: Спортната психология и ползите от нея

ОТ СПЕЦИАЛИСТА: Спортната психология и ползите от нея
0

От Полина Хаджиянкова*

 

Развитието на психологията през ХХ век и потребностите на спорта водят до обосноваването на специфичен научен отрасъл, наречен „спортна психология“. Тя се насочва към изучаване на психологическите характеристики на спорта, на тренировъчния и състезателен процес. Разкрива психическите особености на спортиста и характера на взаимодействието между личността на спортиста и спортната дейност.

Засилващата се комерсиализация и глобализация на спорта през последните години, както и постоянно нарастващата конкуренция, водят до извода, че за съвременния спортист далеч не е достатъчна само физическата подготовка и надареност. Безспорно те имат базово значение, но състезателната реализация е сложен и комплексен феномен. Нейната ефективност зависи от редица фактори. При проявлението си те взаимно си влияят и в своето единство определят ефективността на действията и поведението на спортиста при определен контекст на динамично променящите се условия и ситуации на средата.

Способността за целенасочена регулация на действията и поведението в зависимост от изискванията на конкретната ситуация осигурява възможността за динамично и целесъобразно използване на потенциалните възможности на състезателя в непрекъснато променящите се условия на спортно-състезателната дейност. Възможността за упражняване на контрол над средата играе съществена роля в организацията на състезателното поведение.

Така очертаната роля на личността и нейните саморегулативни възможности в процеса на подготовка и реализация на спортиста повишава изискванията към комплексността на неговата подготовка. Защото спортното постижение е резултат от комплексната изява на личността. Вече не е достатъчно да си физически силен, бърз, пъргав и трудолюбив… Не си ли подготвен психически –  всичко друго, целият труд, отива на вътъра.

 

В какви ситуации спортният психолог би бил от полза:

 

  • На какъв вид спорт да запишем детето си ? Според неговия характер и вид темперамент се изготвя т.н. психоспортограма, показваща кой е най-точният спорт за вашето дете;
  • Трудна адаптация в нов отбор;
  • Конфликт с треньора или спортните ръководители на отбора. Конфликти в отбора и колектива;
  • Липса на мотивация;
  • Свръх мотивация пречеща на спортиста да демонстрира действителните си качества по време на състезание;
  • Силно притеснение и предсъстезателна тревожност у спортиста;
  • Проблеми на треньора да ръководи отбора си;
  • Бърнаут в спорта;
  • Депресивни състояния вследвствие контузия и как да се преборим със страха да се върнем обратно на терена;
  • Депресивни състояние след приключване на състезателна кариера. Как да се преборим с мисълта, че краят на живота ни не е настъпил все още. Превръщане във въпроса „ А сега накъде?“ в позитивна, градивна  и авантюристична мисъл, и прогонването на автоматичните мисли за безизходица и самосъжаление.

 

Полина Хаджиянкова е бивша професионална и национална състезателка по баскетбол. Бакалавър по психология от „Айона Колидж“ (САЩ) и магистър по „Спортна психология“ от Национална Спортна Академия „Васил Левски“. Член на FEPSAC (European Federation of Sport Psychology) и официален представител за България на ENYSSP  (European Network of Young Specialists in Sports Psychology).

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.