Начало Кикбокс и муай тай Как да подобрим муай тай уменията си

Как да подобрим муай тай уменията си

Как да подобрим муай тай уменията си
0

Муай тай е един от най-тежките и взискателни бойни спортове. „Изкуството на 8-те крайника“ позволява ударите с всяка част на тялото (без глава) – юмруци, лакти, колена и пищяли. За да да подобрите уменията си в тази сложна дисциплина, трябва да започнете от основата. Да разберете как да използвате позволеното и как да извлечете най-доброто от хилядите различни комбинации.

Техниките в муай тая са измислени за бой без оръжие. Те имитират различни оръжия, които са използвани от войниците на бойното поле.

Юмруци

Муай тая е е боен спорт, който се провежда в стойка. Това прави изпозлването на ръцете и в частност юрмуците в основна част от боя. Ударите с горните ви крайници не изискват толкова много енергия, колкото атаките с крака. Но това далеч не означава, че когато са пласирани с правилната сила и точност, няма да нокаутирате опонента си.

Маниерите в боя с ръце в муай тая са силно повлияни от класическия бокс. Те включват ляв и десен прав, крошета и ъперкъти.

Лакти

Именно ударът с лакът е най-честата асоциация с муай тая. Човешкият лакът е една най-твърдите кости в тялото ни, а острата му форма допринася за славата на „безпощаден убиец“. Лакътят може да бъде пласиран вертикално или хоризонтално, често пъти оставяйки сериозни поражения по главата на противника.

Колена

Коляното е най-голямата става в човешкото тяло. В муай тая ударите с коляно наподобяват метнато копие, което пробива вашия опонент. Обикновено се търсят ребрата или гръдната кост на противника, но могат и без проблем да бъдат насочени към главата му.

Удар с коляно може да бъде пласиран в клинч или от малко по-далечно разстояние. Статистически погледнато, нокаутите с коляно са най-рядкото явление в муай тай.

Ритници

Ударът с крак е може би най-опасният от всички в модерните бойни спортове. Може да възпроизведе огромна енергия, когато е трениран правилно. Ритниците са най-често използваните удари от муай тай бойците. Те са и оценявани най-високо в традиционния муай тай.

Основните техники включват маваши гери, гедан маваши гери, уширо маваши гери и др.

За да подобрите уменията си на ринга, трябва да сте постоянни и отдадени в тренировките. Освен че ви трябват определени аксесоари, ще ви трябва и правилните намерения и околна среда. Важно е да се тренира здраво, но по-важно е да се тренира умно.

Намерете подходящ треньор

Разпитайте ваши близки или приятели за мнения относно хора, които преподават. Квалифицираните треньори не се срещат под всеки камък и ако попаднете на такъв, не се замисляйте. Търсете такива, които имат богато състезателно минало.

Фокусирайте се върху правилното изпълнение

Повечето начинаещи наблягат на силата, а не на формата. А това рано или късно ще даде своето отражение. Силата идва само ако имате правилна стойка и техника. Ударите с крака изискват правилно извъртане на бедрото. Само тогава може да нанесете добър ритник. Правилната техника ще намали значително риска от контузии. Тук отново идва важността на треньора ви.

Бой със сянка

Много хора си мислят, че боят със сянка е незначителна част, но това не е така. Боят със сянка пред огледало ви позволява да следите как изпълнявате даден удар или техника и сами да прецените къде и защо грешите. Също така ви дава възможността да експериментирате с нови комбинации. По този начин ще тренирате паметта на мускулите и движенията ви.

Гледайте как другите го правят

Дали ще са клипчета на професионалисти в YouTube или на по-напредналите в залата, учете се от тях. Това че са над вашето ниво, не бива да ви обезкуражава. Наблюдавайте движенията им и маниерите им в определени аспекти от играта. Как се защитава в центъра на ринга, как контраатакува когато е в ъгъла и др.

Тренирайте в Тайланд

В кръга на шегата, но не съвсем. Ако ви се отдаде възможността да посетите екзотичната държава, направете го. Ако имате шанс да отделите средства за една „тренировъчна ваканция“, това ще бъде най-доброто нещо, което мое да направите за муай тай напредъка си.

Поставяйте си цели

Бъдете наясно с исканията си и възможностите си. Имайте планове и цели. Старайте се да спазвате първончално начертания график. Някой тренират за тонус, други за състезания, трети за да сваля излишни килограми. Каквато и да е вашата цели, придържайте се към нея и не се отказвайте при първото по-тежко изпитание. Нито при второто!