Начало Борба 12 българи в топ 20 на международната борба

12 българи в топ 20 на международната борба

12 българи в топ 20 на международната борба
0

Националите ни отсъпиха позиции след Световното първенство, което се проведе в Нур-Султан, Казахстан през септември.

България има 12 състезатели в топ 20 в света в различните категории при жените, свободняците и класиците. Това показа преглед на актуализираната вече световна ранглиста.

Логично Тайбе Юсеин е на най-високо място сред нашите. Националката е втора в категория до 62 кг. Спортист номер 1 на България за 2018 година не успя да защити световната си титла, но за сметка на това спечели сребърен медал от шампионата на планетата, а преди това взе златото на Европейското. Тя бе лидер преди турнира, но след най-важното състезание за годината, боркинята ни слезе с едно място. Утеха за нея освен златото от Европейското и среброто от Световното е и спечелената олимпийска квота за Игрите в Токио догодина.

Айк Мнацаканян също е втори в своята категория (до 72 кг.) в класическия стил. Натурализираният арменец продължава да печели медали за страната ни като в трети пореден турнир взима бронзовия медал. Той е бронзов медалист от Световните първенства през 2018 и 2019 години, както и трети от тазгодишното европейско първенство. Постоянството в изявите му му осигуряват и втората позиция в света, веднага след лидера Абдуязид Манцигов от Русия, който е и настоящ европейски и световен шампион.

Кирил Милов слезе с 4 позиции в категория до 97 кг. при класиците и вече се намира на 6-то място. Националът, който спечели сребро на предишното Световно първенство, както и на Европейското през тази година, не успя да затвърди представянето си, отпадайки още в първия кръг в Казахстан, което му отреди и 22-ра позиция в генералното класиране. По-лошото е, че категорията на Милов бе олимпийска и ако бе влязъл в топ 5, 22-годишният ни талант щеше да вземе квота за Игрите догодина още в първия квалификационен турнир, а именно Световния шампионат.  Лидер в неговата категория е Муса Евлоев Руснакът е вече двукратен световен шампион. Той спечели и златото на тазгодишното европейско първенство.

Али Умарпашаев е най-предно ранкираният ни свободняк. Чеченецът с български паспорт се намира на 8-ма позиция в неолимпийската категория до 70 кг. Националът ни завърши 9-ти на шампионата в Нур-Султан. Той е и последният ни борец, попаднал в топ 10 в ранглистата. В категорията на Умарпашаев има още един българин сред 20-те най-добри и това е Михаил Георгиев. Националът е 11-ти като тази година стигна до финала на силния турнир по свободна борба „Яшар Догу“, провел се в Истанбул.

Георги Вангелов се намира на 11-то място в категория до 57 кг. в свободния стил. Тазгодишният носител на пояса „Дан Колов“ не участва на Световното първенство поради контузия.

Младата Юлияна Янева, която се нареди 5-та в неолимпийската категория до 65 кг. при жените, влезе в топ 20 за първи път. Тя е под номер 11 в обновената ранглиста.

Може би най-големият ни талант – Биляна Дудова продължава да бъде в топ 20 в две категории. Врачанката не участва на Световното първенство, след което тя загуби позиции и се свлече от 2-ро до 14-то място при 57 кг., а при 59-килограмовите е 12-та.

Двете ни сребърни медалиситки от шампионата на Стария континент през тази година – Миглена Селишка и Евелина Николова са сред най-добрите в категориите до 50 кг. и до 55 кг. Селишка е 20-та при най-леките, а Николова е 17-та при 55 кг.

Иво Ангелов, който е световен и европейски шампион от 2013 година, направи страхотно завръщане, записвайки 3 чудесни победи на Световното първенство, те обаче не му стигнаха да вземе квота за Игрите в Токио, но шансовете остават. Представянето обаче му спечели място сред най-добрите борци в категория до 60 кг., в класическия стил,  като той е вече 17-ти.

Даниел Алесандров е последният нашенец, част от най-добрите борци в света. „Скейтъра“, който е носител на тазгодишния пояс „Никола Петров“ е 19-ти при 77кг. и 18-ти при 82 кг. в класическия стил.

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".