Начало Борба Биляна Дудова: Гоня четвърта евротитла, но целта е квота за Токио

Биляна Дудова: Гоня четвърта евротитла, но целта е квота за Токио

Биляна Дудова: Гоня четвърта евротитла, но целта е квота за Токио
0

Националката няма търпение да защитава цветовете на България

Биляна Дудова продължава с подготовката за новия така важен сезон. Tрикратната ни европейска шампионка в три различни категории отдели от времето си специално за читателите на Boec.bg, за да сподели как преминава лагерът в Украйна, какво и предстои и коя е основната цел, която гони.

Здравей, Биляна! Как върви подготовката в Украйна?

– Здравейте. От 26 януари сме в Украйна, заедно с моя треньор Мариан Недков. Тренираме под „пълна пара“, за да се подготвим за Европейското първенство. Всеки ден имаме тренировки на тепиха с много и различни спаринг партньори. Тренирам не само с момичетата на моите килограми, а и с такива, които са 1-2 категории над моята. Успявам да усъвършенствам моите хватки и също научвам много нови неща.

Преди да заминеш за Украйна взе участие на държавното първенство за жени, където спечели титлата без борба. Всички 4 съпернички, срещу които трябваше да излезеш на тепиха, се отказаха. Какъв е твоят коментар?

– Да станах първа без борба така е, но аз бях подготвена и също свалях и килограми за да влезна в моята категория до 57 кг. Бях подготвена. Конкуренция в България за жалост нямаме ние жените и все по-малко участнички има на тези държавни състезания.

Биляна Дудова и Оксана Ливач

Да се върнем към подготовката в Украйна. Тренираш отново в олимпийската база „Конча Заспа“. През декември също беше там на лагер, като тогава тренира с един от най-силните отбори в света в женската борба, а именно украинският. Разкажи ни с кого се подготвяш сега.

– Тренирам с много силни състезателки от Унгария, Франция, Чехия, Полша, както и с националките на Украйна. Отборът на Индия също бе тук като и с тях проведохме няколко спаринга.

Сподели ни част от състезателките, с които водиш подготовка.

Биляна Дудова и Анастасия Прокопевнюк

– Тренирам с украинката Илона Прокопевнюк, която има медали от европейски и световни първенства в категория до 62 кг. (Прокопевнюк загуби с 6 на 8 точки от Тайбе Юсеин на 1/4-финалите в кат. до 62 кг. на Европейско първенство по борба за жени, провело се в Букурещ, Румъния през 2019г.). С Оксана Ливач също тренираме (Ливач е настояща европейска шампионка в категория до 50 кг. като на финала на първенството, тя победи българката Миглена Селишка след обрат). Направих спаринг и с полякинята Роксана Засина, която спечели квота за Игрите в Токио при 53-килограмовите. С Юлия Ткач-Остапчук се сборихме няколко пъти. (Тя е носителка на множество медали от европейски и световни първенства като освен това е шампионка от Европейските игри в Минск в кат. до 63 кг.).

Европейското първенство „чука на вратата“, но на него няма да се раздават квоти за Игрите в Токио. Какви са очакванията ти за шампионата?

– Не съм излизала на такива големи състезания от около година, а това е доста дълъг период от време. Това ще бъде една голяма крачка за мен. Преценихме с ръководството и треньора ми отново да участвам при 59-килограмовите (неолимпийска категория). Искам да съм в добра форма на Европейското, за да преследвам добро представяне, дай боже и четвърта европейска титла.

След Европейското предстоят олимпийски квалификации…

– Да. Европейското първенство е важна стъпка за мен и се надявам на добро представяне, но съща така е част от подготовката ни за предстоящия турнир за олимпийски квоти в Будапеща през март. Там е нашата цел, а именно да бъда здрава и в топ форма и да успея да се класирам на финала за 1-2 място при 57-килограмовите, с което и да си спечеля квота за Олимпийските игри през лятото в Токио.

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".