Начало Борба Биляна Дудова: Яд ме е, че не развях българския флаг в Рим

Биляна Дудова: Яд ме е, че не развях българския флаг в Рим

Биляна Дудова: Яд ме е, че не развях българския флаг в Рим
0

Биляна Дудова спечели пореден медал от голямо първенство – сребро при 59-килограмовите на Европейското първенство по борба за мъже и жени, което се проведе в Рим, Италия през отминалата седмица. Трикратната ни европейска шампионка в три различни категории и втора в света при 57-килограмовите от 2018 година, не бе доволна от това, че изпусна за 3 секунди да вземе четвърта титла на Стария континент, но тя гледа и от светлата страна на нещата – първо голямо първенство и спечелен медал при завръщането си, което е страхотно постижение. 22-годишният ни талант се съгласи да сподели за Boec.bg мнението си за първенството и как, къде и с кого ще води подготовка за олимпийските квалификации.

Здравей, Биляна. Поздравления за сребърния медал от Европейското. Сякаш обаче не остана доволна от него. Разкажи ни.

– Здравей. За Европейското не беше лесно. Знам къде бях и докъде стигнах и това е голямо постижение да спечеля сребро на Европейско първенство, но аз няма как да съм доволна на това да съм на второ място. Това, че загубих в последните три секунди за мен е непростимо. Яд ме е, няма как да не ме е яд. Исках да се чуе българския химн и да развея българското знаме отново, но явно не е било писано. Това е част от подготовката ми по пътя за турнира за квотите. Видях на какво ниво съм и над какво трябва да наблегна и си взех урок. Видях какви грешки не бива да допускам в бъдеще и продължавам с още повече подготовка.

Как оценяваш общото представяне на Европейското първенство?

– Много добре се представихме. И в трите стила можехме да се представим и по-добре, но вярвам, че най-доброто за всички нас предстои през настоящата година.

Получи ли някакви контузии след турнира?

– Няма как да няма, но гледам да се възстановявам добре. Без болка няма как.

Нещо сериозно ли е ? 

– Не.

Разбрахме, че ти предстои нов лагер в чужбина. Преди Европейското проведе такъв в олимпийската база „Конча Заспа“ в Украйна, където тренира с едни от най-силните боркини в света.

– Ще се подготвям на силен лагер в Истанбул, Турция с техния национален отбор и след това заминавам за Будапеща. Дано Бог е с мен и да успея да спечеля квота за България още на първия квалификационен турнир за Олимпийските игри в Токио. Заминавам за Турция на 26 февруари и ще остана там до 18 март когато започва квалификацията в Унгария.

Няма почивка за теб в преследване на олимпийската мечта. 

– Да. Така е, но аз от сърце искам да стана първа и ще положа необходимите усилия, за да го постигна. Ще се готвя максимално като ще се влагам във всяка една тренировка пък каквото е писано ще се случи. Вярвам, че за Будапеща ще се подготвя много добре, за да постигна много добро представяне и да спечеля така желаната квота.

Кои смяташ, че ще бъдат най-тежките ти противнички на тепиха в борбата за квотата при 57-килограмовите?

– Ще бъде много трудно със сигурност. Норвежката Грейс Булен, която сега стана европейска шампионка при 57-килограмовите ще бъде там. Унгарката Барка (многократна медалистка от световни и европейски шампионати). Украйна, нямат спечелена квота, а те са едни от най-силните. Много ще има.

Снимки: Костадин Андонов, БФ Борба

 

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".