Начало Борба България се нареди на второ място по медали на Европейското по борба

България се нареди на второ място по медали на Европейското по борба

България се нареди на второ място по медали на Европейското по борба
2

Страната ни не е била в топ 3 в класацията от 13 години

България записа едно от най-успешните си участия на европейски първенства по борба. Борците ни спечелиха общо шест медала, от които 3 златни, 2 сребърни и 1 бронзов на шампионата на Стария континент, провел се в Рим, Италия. Това ни представяне донесе на страната ни второ място в общото подреждане по медали.

На първо място е съставът на Русия, които спечелиха общо 22 медал (9 златни, 6 сребърни, 9 бронзови). Трети са Беларус, които имат 3 титли, 1 сребро и 4 бронза. На шампионата, провел се в Рим, медали спечелиха общо 22 страни.

По брой медали отново първи са руснаците с 22. На второ място са Украйна и Азербайджан с по 13, а трети са Турция с 9. България се нарежда на 6 място в тази класация с 6 медала.

Титли за страната ни в Рим спечелиха Едмонд Назарян (55 кг. класически стил – мъже), Мими Христова (65 кг. – жени) и Миглена Селишка (50 кг. – жени). Биляна Дудова взе сребро при 59-килограмовите при жените, а Даниел Александров донесе медал със същата стойност при 82-килограмовите в класическия стил. Тайбе Юсеин бе безкомпромисна и спечели пореден медал от голям шампионат – бронз, в категория до 62 кг. при жените.

Тазгодишното Европейско първенство по борба е най-успешният шампионат на Стария континент за страната ни от 13 години насам. За последно България бе на второ място в класацията по медали на форума през 2007 година, домакин на който бе София. Тогава печелим общо 5 медала (2 златни, 1 сребърен и 2 бронзови) като лидер отново е съставът на Русия.

 

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".