Начало Борба Награждават най-добрите родни борци за годината

Награждават най-добрите родни борци за годината

Награждават най-добрите родни борци за годината
0

В класацията доминира нежния пол, сред който са цели 7 състезателки.

На 28-ми ноември от 11.00 часа в зала „Диана“ в София, Българска Федерация по Борба ще награди най-добрите си състезатели и треньори за 2019 година. 10 спортисти намериха място в класацията като е видна доминацията на жените – цели 7. Сред тях е и Тайбе Юсеин, която изпрати нова силна година, печелейки златото на Европейското първенство в категория до 62 кг., както и  сребърен медал от Световното първенство. Тя завоюва и първата за страната ни квота в борбата за Олимпийските игри, които ще се проведат догодина в Токио.

Другата ни европейска шампионка – Биляна Дудова (59кг.) също е в класацията. Място в нея намериха и трима сребърни медалисти от тазгодишния шампионат на Стария континент – Миглена Селишка (50 кг.), Евелина Николова (55 кг.), както и представителят ни в класическия стил – Кирил Милов (97 кг.). Айк Мнацаканян (72 кг.), който съумя да вземе бронзови отличия и на Европейското, и на Световното първенство в класическия стил също влиза в 10-тката на най-добрите за годината.

В класацията влизат още: сребърната медалистка в категория до 57 кг. при жените от Европейските игри в Минск – Мими Христова (57 кг.), както и носителката на бронза от същия шампионат – София Георгиева (68кг.).

Представители в топ 10 на най-добрите борци на България за годината имат и по-малките възрасти. Това са Едмонд Назарян, който спечели европейската титла за кадети при най-леките, в класическия стил, а след това взе и бронзов медал на Световното първенство по борба за кадети в София и Сезен Белберова, която завърши трета на планетарния шампионат за девойки, провел се в Естония.

Двама са номинираните за най-добър треньор. Това са наставниците на националния отбор по борба за жени – Петър Касабов, както и този на класиците – Армен Назарян.

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".