Начало Борба Биляна Дудова оглави световната ранглиста

Биляна Дудова оглави световната ранглиста

Биляна Дудова оглави световната ранглиста
0

Български борец се „качи“ на върха и на световната ранглиста. Това е Биляна Дудова, която оглави класацията в категория до 59 кг. Причината за това е, че 24-годишната състезателка на „Юнак Локомотив Русе“ разби всички свои конкурентки и спечели първа световна титла в своята кариера на Шампионата на планетата за мъже и жени, провел се в Осло, Норвегия.

Дудова прави скок от 5-о до 1-о място в категория до 59 кг. Българката има общ сбор от 76 точки. Втора е индийката Сарита Сарита, която спечели бронз в Осло. Азиатката има 41 точки и се изкачва с 2 места спрямо предходното й класиране.

Топ 3 допълва другата бронзова медалистка от Световното – Шоовдор Баатаржав.

Японката Акие Ханай, която загуби световната титла, именно от Дудова, се нарежда на 4-а позиция със сбор от 38 точки.

Биляна Дудова е 4-кратна европейска шампионка в общо 3 различни категории – до 55 кг, до 57 кг и до 59 кг. Тя има и два сребърни медала от големи шампионати – сребърен медал от Световното първенство по борба, провело се в Будапеща през 2018 година, но при 57-килограмовите, както и сребро в категория до 59 кг от Европейското, състояло се в Рим през 2020.

Обновените ранглисти във всички категории може да видите на сайта на Световната федерация по борба (United World Wrestling).