Начало Борба Шестима родни борци са част от топ 20 в световните ранглисти

Шестима родни борци са част от топ 20 в световните ранглисти

Шестима родни борци са част от топ 20 в световните ранглисти
0

България има шестима борци, които са част от топ 20 в своята категория при обновяването на класациите след Олимпийските игри в Токио.

В свободния стил страната ни има само един борец сред най-добрите 20 в неговата категория – това е носителят на пояса „Дан Колов“ – Георги Вангелов. Софиянецът, който завърши 5-и на Олимпийските игри в Токио, се изкачи до номер 8 в най-леката категория – до 57 кг.

При класиците само Кирил Милов фигурира в топ 20 в неговата категория – до 97 кг. Завършилият на 7-мо място на Игрите дупничанин се намира на 17 място. Милов е сребърен медалист от Световното първенство през 2018 година и втори от шампионата на Стария континент през 2019 година.

Най-силния ни отбор в последните години е женският и логично там имаме няколко състезателки сред топ 20 в своите категории.

Миглена Селишка, която е настояща европейска шампионка при най-леките (до 50 кг) се намира на 6 място с общ сбор от 44 точки като тя губи три позиции спрямо предходното си класиране.

Бронзовата олимпийска медалистка при 57-килограмовите – Евелина Николова се изкачи с цели 7 позиции и вече е номер 3 в категория до 57 кг. Николова има 40 точки.

Биляна Дудова, която е единствената българка – четирикратна европейска шампионка в три различни категории, е 5-а при 59-килограмовите. Тя беше трета, но след обновяването на класацията слезе с две позиции надолу.

Тайбе Юсеин, която спечели другия бронзов медал за страната ни в борбата от тези Олимпийски игри, се изкачи в категория до 62 кг. От днес тя е под номер 6. Световната и и европейска шампионка не е излизала от класацията в своята категория от години.

Носителката на индивидуалната световна купа от Белград 2020 година в категория до 72 кг – Юлияна Янева е 9-а в неолимпийската категория. Тя записва регрес от 4 позиции спрямо предходното си класиране.

Пълните класации във всяка една категория може да видите на стартовата страница на Световната федерация по борба.