Начало Борба България с 16 борци на световното до 23 години (ВИДЕО)

България с 16 борци на световното до 23 години (ВИДЕО)

България с 16 борци на световното до 23 години (ВИДЕО)
0

България ще участва с 16 борци на Световното първенство по борба до 23 години в Румъния. Шампионатът ще се проведе в Букурещ от 12 до 18 ноември.

В класическия стил на тепиха ще излезе Айк Мнацканян (72 кг), който спечели медал още в дебютното си участие за националния отбор на България. Арменецът с български паспорт завоюва бронз на световното за мъже в Унгария миналия месец, а предстоящия мондиал ще е едва второто му излизане с екипа на България.

Айк както и останалите ни медалисти от световното за мъже и жени направиха открита тренировка с отбора, който тръгва за Букурещ. Сребърните ни медалисти Биляна Дудова и Кирил Милов, които също имат право да участват, ще пропуснат шампионата. От треньорските щабове са преценили да им дадат почивка. През този сезон Дудова стана два пъти европейска шампионка – при жените и девойките до 23 г., а после взе и сребро на световното за жени.

В тренировката на комплекс „Диана“ се включи световната и европейска шампионка Тайбе Юсеин, която този сезон не познава загуба. В занятията на жените се включиха още бронзовата олимпийска медалистка Елица Янкова и призьорката от европейски първенства Мими Христова. И двете се възстановяват от травми.

При жените до 23 г. ще бъде с три представителки в Букурещ. Сред тях са София Георгиева, сребърна медалистка от Евро 2018 за същата възраст, както и Виктория Бобева, трета на европейското за жени и девойки.

В свободния стил старши треньорът Валентин Ангелов залага изцяло на млади състезатели. В състава е Микяй Наим, който на мондиал 2017 до 23 г. спечели сребро. На първенството ще има и български съдия – Светлен Генчев.

 

КЛАСИЧЕСКИ СТИЛ:
55 кг – Недялко Петров, „Левски”
60 кг – Августин Спасов, „Васил и Георги Илиеви”, Кн
67 кг – Дейвид Димитров, „Слава”, Монтана
72 кг – Айк Мнацаканян, „Миньор”, Перник
77 кг – Захари Зашев, „Левски”
82 кг – Росиан Дермански, „Ботев-93”, Враца
87 кг – Йоан Димитров, „Ботев-93”, Враца
97 кг – Симеон Станкович, „Васил и Георги Илиеви”, Кн

Треньори: Бисер Георгиев, Илиян Тодоров

СВОБОДЕН СТИЛ:

61 кг – Микяй Наим, „Димитровград”
65 кг – Димитър Иванов, „Димитровград”
70 кг – Михаил Георгиев, АСК „Сливен”
74 кг – Мирослав Христов, „НСА-Академик”, София
79 кг – Енгин Исмаил, „Димитровград“

Треньори: Валентин Ангелов, Ангел Тодоров

ДЕВОЙКИ

53 кг – Кремена Петрова – „Юнак-Локомотив”, Русе
65 кг – София Георгиева, „Левски”
68 кг – Виктория Бобева, „Юнак-Локомотив“

Треньор: Валентин Савов