Начало Борба България ще си сътрудничи с Иран в борбата
0

България ще си сътрудничи с Иран в борбата

България ще си сътрудничи с Иран в борбата
0

Членът на Управителния съвет на Българска федерация по борба Гриша Ганчев подписа днес споразумение за сътрудничество с централата на Иран. Договорът бе парафиран от двете страни по време на визитата на бизнесмена, заедно с треньора на националния ни отбор по класическа борба – Армен Назарян.

В контракта са заложени ежегодни лагери на разменни начала с по двамата най-силни към момента състезатели във всяка категория на класическия и свободния стил. Договорено бе и участието на най-добрите борци на двете страни на турнирите „Тахти къп“ и „Дан Колов – Никола Петров“. От иранска страна контрактът бе подписан от президента на местната федерация Алиреза Дабир, олимпийски шампион от Сидни 2000.

По време на едноседмичния престой в страната Назарян направи открита тренировка и изнесе семинар пред най-добрите ирански борци. Интересът към българските гости бе голям и от страна на медиите. Двамата са гостували в най-голямата иранска телевизия, където са представили книгите, посветени на Назарян, Валентин Йорданов, както и българските успехи на олимпийски игри – „България на Олимп”.

В Иран има 5 милиона картотекирани борци, като 40 хиляди състезатели са на заплата във федерацията, в която служителите са 1200. Тренировъчната база на националите им е супермодерна. В момента българските класици пък са на подготовка в Тетевен, а жените и мъжете в свободния стил са на Белмекен.