Начало Борба България вече има ново златно момиче!
0

България вече има ново златно момиче!

България вече има ново златно момиче!
0

Това е Биляна Дудова, която донесе първа титла на България от европейското първенство по борба в Нови Сад, Сърбия. На финала в категория до 55 кг 20-годишната националка победи Катерина Янушкевич (Беларус) с 9:3 и взе реванш за загубата си на турнира „Дан Колов“ преди месец.

Схватката бе много оспорвана, като в края на първата част българката допусна грешка и можеше да бъде туширана, но гонгът я спаси. Във втората част Биляна тръгна на обрат, след като изоставаше с 1:3. В края на частта направи перфектно хвърляне за 4 точки, после спечели още две точки за крайния успех. Щабът на Беларус оспорва хвърлянето за 4 точки, но съдиите не уважиха контестацията.

Това е най-големият успех в кариерата на Дудова. През 2016 г. тя спечели бронз на европейското за девойки.

Златният медал на Биляна е третото отличие за страната ни от шампионата в Нови Сад. Преди това сребро спечелиха Тайбе Юсеин и Борислав Новачков в свободния стил.
„Трябва да се борим до последната секунда“, бяха първите думи на Биляна Дудова. – Имам рана, но не е сериозно. След първата част имах страшни болки в кръста, защото противничката ми почти ме тушира.“

Пътят на Дудова до европейското злато не е никак лек, разкри шефът на клуба й „Рилски спортист“ и заместник-кмет на Самоков Васил Сайменов.

Преди няколко години, още девойка, Биляна се решава на трудната крачка да замине за чужбина и там да се развива като спортист.

„Биляна бе заминала за Норвегия с един български треньор – разказва Сайменов. – Уж всички условия били осигурени, ама нещо нещата се разминали. И преди четири години ми се обадиха, че иска да се връща в Самоков и да тренира при нас. Разбира се, взехме я. По принцип развиваме повече класическата борба, но щом някое дете иска да спортува, да се бори, няма проблем и да предпочете свободната.“

Някои „специалисти“ побързали преди време да обявят новата ни европейска шампионка за неперспективна, но в клуба от Самоков пуснали тези коментари покрай ушите си. Сайменов, който дълги години е бил национал и разбира от борба, бил на друго мнение за качествата на днешната спортна звезда.

„Чуха се гласове, че от Биляна няма да излезе елитен спортист, но не обърнахме внимание на тези приказки. Разбирам от спорта и веднага видях заложбите в нея. Биляна е много интелигентна, умна и работлива. Не се влияе от чуждото мнение и упорито се труди, за да постигне нещо голямо. Европейската титла не е малък успех, но аз съм сигурен, че тя ще постигне и по-големи. Тя никога за нищо не е мрънкала, не е поставяла условия, тренира и това е. Разбира се, ние, и като клуб, и като община се стараем да й осигурим най-добрите условия“, казва още Сайменов.

Около Биляна Дудова в момента в „Рилски спортист“ се е създала една групичка от момичета и всички тренират с голямо желание, радва се зам.-кметът на Самоков. „В България все се оплакваме, че няма пари за спорт, изобщо за нищо. Но ние гледаме колкото може да помагаме на спорта, щом има деца, които искат да спортуват, то сме длъжни да им осигурим условията. Има ли желание, винаги се намират начини“, коментира още Сайменов.
„България Днес“

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.