Начало Борба Борците ни са №1 за април, ще гонят максимума на световното

Борците ни са №1 за април, ще гонят максимума на световното

Борците ни са №1 за април, ще гонят максимума на световното
0

Ще гоним максимален брой квоти на Световното първенство. Това заяви вицепрезидентът на Българската федерация по борба Валентин Райчев на днешната пресконференция в Пресклуб България. Националният отбор по борба бе отличен за Номер 1 за месец април, след като завоюва 11 медала на Европейското първенство в Загреб.

Наистина, щастливи сме с постигнатото на Европейското първенство – 11-те медала, което е повод за гордост“, започна Райчев, а пресаташето на федерацията Краси Станкова даде информация за предстоящите състезания на борците ни.

През септември месец предстои Световното първенство, което е първа олимпийска квалификация за Игрите в Париж 2024. Преди това има Държавен шампион от 9-11 юни във Враца, там трябва да участват също най-добрите ни състезатели, затова вече са по лагери – Еди Назарян заедно с треньора му са в Хърватия, Юлияна Янева се подготвя заедно с част от момичетата на Белмекен, Мими Христова беше в Испания, тези дни трябва да се прибере“.

Райчев заяви, че състезателите ни вече се подготвят за Световното първенство в Белград през септември.

Нормално е след Европейското първенство да изпуснем малко парата, в такъв смисъл преходно да дадем малко почивка. В момента всички се готвят – една част са с личните си треньори, други са по клубове, тъй като предстои Лично-отборният шампионат във Враца – това е първата стъпка към определянето на съставите за Световното първенство. Посочени от националните треньори два турнира, които умишлено ги отхвърлихме по причина, че единият е неудобен като дата – непосредствено преди шампионата във Враца, и то в Бишкек, Киргизстан, където има голяма часова разлика и е скъпо участието на този турнир. Двата турнира ще са единият през юли – в Полша, там традиционно участваме, следващият е август в Румъния. Тези два турнира, където има неясноти в дадени категории, ще бъдат изяснени. След това Управителният съвет ще вземе решение за участие на Световното първенство, където ще гоним максимален брой квоти. Промениха малко регламентът – първият и вторият, двете трети места и двете пети места играят за една квота – фактически, са пет квоти във всичките шест олимпийски категории. Където има да се решава, има конкуренция в отделни категории, ще бъдат естествено двама. Държавният шампионат, всеки си участва на категорията, на която има претенции за Световно първенство“.

Да, не може след такава битка на Европейското първенство да няма и травми. Получиха се някои доста сериозни травми, които своевременно започнаха лечение, но се наложиха операции. За Световното първенство не знам дали ще можем да разчитаме на Миглена Селишка, тъй като тя направи операция на менискус, който ще бъде сравнително бързо възстановяването, но предстои и на раменната става, медицинският екип и треньорското ръководство ще вземат решение. При свободната борба Али Умарпашаев е с менискус, който би трябвало да е вече опериран – имам уверението, че операцията е извършена при най-добрия специалист в Дагестан, Русия. Другият – Ахмед Магамаев, също се възстановява от операция, но вероятно ще пропусне Личния шампионат. Общо взето, след шампионата и трите гарнитури се качват на Белмекен за старт на подготовката към Световното първенство. За Европейските игри не сме взимали все още решение, така че ще се съберем ръководството на федерацията и Управителният съвет ще реши. Тайбе Юсеин пропусна Европейското, мисля, че е възстановена, ще я видим във Враца. Тези, които са с по-дълготрайни операции и контузии, няма да участват във Враца, но все още нямам информация за някой, който да е контузен своевременно и да пропусне шампионата във Враца. Подредбата на схватките във Враца я започваме с класическа борба в петък, свободна борба в събота и завършваме с жените“, добави той по отношение на контузените ни играчи и тези, които са под въпрос за предстоящите турнири.

Вицепрезидентът на федерацията заяви, че ръководството и треньорите са си взели поука от изминалия шампионат на Стария континент в Хърватия.

Отчели сме си грешките и пропуските. Направени са изводите и при класиците на 77 кг – Айк не можа да стигне до медалите. Свободната борба също, тази контузия, която се получи при Умарпашаев, европейският ни шампион до 23 г. Георги Иванов не успя, стигна до 1/4-финал. Разговаряли сме с треньорските щабове, наясно са какво трябва да подобрят и в последващите лагери ще се подготвят сериозно за Световното първенство“, каза още Райчев, който отговори и на въпрос, свързан с уверението на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, че борбата ще продължи да присъства в олимпийската програма и занапред.

Този въпрос беше зададен на 100-годишнината от честването на Българския олимпийски комитет, видяхме се лично с д-р Бах и с него беше и президентът на Международната федерация Ненад Лалович, които ни увериха, че няма опасност борбата, като един от най-старите спортове, да отпадне от олимпийската програма“.