Начало Борба Валентин Райчев празнува рожден ден днес

Валентин Райчев празнува рожден ден днес

Валентин Райчев празнува рожден ден днес
0

Олимпийският шампион по борба Валентин Райчев днес навършва 61 години.

Той е роден на 20 август 1958 г. в София. С борбата стартира сравнително късно като преди това тренира баскетбол, хандбал, лека атлетика и футбол. Негови треньори са Иван Миланов, Огнян Макавеев и Иван Караджов. Състезава се ДФС „Левски Спартак“ (София) от 1969 до 1986 г.

Олимпийски игри, Москва 1980 г.

Интерес буди това, че той започва да тренира в едно софийско мазе, което е пригодено като малка зала по борба. Първият му значим успех идва през 1976, когато Валентин е на 18-годишна възраст. Тогава той става балкански шампион за юноши. Две години по-късно Райчев печели балканската титла за мъже. Успехите продължават възходящия тренд и през 1979 и 1980 години, той печели турнира „Дан Колов“.

Същата 1980-а година е олимпийска. Никой, обаче не очаква Райчев да направи нещо значимо. Игрите са в Москва, а Русия очаква 10 от 10 възможни титли. Райчев заминава с отбора като единственият без републиканска титла.

Олимпийски игри, Москва 1980 г.

Олимпийските игри започват. Надпреварата в свободния стил е ожесточена, а руснаците очакват титла за олимпийският шампион от Монреал 1976 година – Павел Пинигин. Руският борец, който е и трикратен световен шампион, е качил категорията, влизайки в тази на Валентин Райчев (до 74 кг.).

Олимпийски игри, Москва 1980 г.

Въпреки успехите и домакинския фактор обаче, младият Райчев елиминира фаворита за титлата в категорията по пътя към най-значимото отличие за един спортист -златото от Олимпийски игри.

Българският борец е едва на 22 години на Игрите в Москва, но постига нещо забележително. За да стигне до титлата, той елиминира петима борци във финалния ден на надпреварата в категория до 74 кг. в свободния стил.

Олимпийски игри, Москва 1980 г.

Трима български борци печелят злато на Игрите в Москва – Валентин Райчев и Исмаил Абилов в свободния стил, както и Георги Райков, при класиците.

През следващата 1981 г. Валентин Райчев става сребърен медалист на шампионата на планетата, който се провежда в Скопие. Същата година взима и среброто от европейското първенство в Лодз, Полша.

След прекратяване на спортната си кариера, Райчев става треньор в СК „Левски-Спартак“ (София) и на националния отбор. В годините между 1990-1992, той е помощник-треньор на френския национален отбор. В момента той изпълнява длъжността генерален секретар на БФ по Борба.

Екипът на Boec.BG желае на г-н Райчев много здраве, щастие, професионални и лични успехи и късмет!

Честит празник!

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.