Начало Борба 4 милиона лева за Световното по борба в България през 2023 година

4 милиона лева за Световното по борба в България през 2023 година

4 милиона лева за Световното по борба в България през 2023 година
0

4 милиона лева ще струва на държавата организирането на Световното първенство по борба през 2023 година. Страната ни е кандидат за домакин на шампионата на планетата, който ще бъде и първа квалификация за олимпийските игри в Париж през 2024-а.

Шефът на международната централа Ненад Лалович заяви преди две седмици, че България е показала амбиции да приеме форума на най-силните борци след 4 години. Изборът за домакин се очаква да бъде направен в началото на следващата година.

Президентът на родната федерация по борба Христо Маринов заяви, че чака окончателно „да“ от министерството на спорта, за да подготви документите и да ги входира за кандидатстване за турнира.

„Каквото зависи от нас, ще го направим. Имаме реални шансове да вземем първенството. Въпросът е да получим положителен отговор от министерството на спорта. Когато това се случи, ще стартираме процедурата“, сподели бившият световен шампион.

Маринов допълни, че не е останал доволен от представянето на кадетите ни на световното първенство в „Арена Армеец“. От родните таланти единствено Едмонд Назарян спечели медал – бронз при 51-килограмовите в класическия стил.

„За съжаление изоставаме значително от останалите страни. Това се видя на световното. Трябва много да работим“ , добави той.

„Иначе се справихме отлично с организацията. Получихме множество похвали за работата, която свършихме. Това е атестат и показахме, че можем да организираме и световно първенство за мъже и жени, където критериите обаче са много по-високи“, каза още Христо Маринов.

Ако страната ни действително получи право да организира шампионата, това ще бъде първи случай в историята, в който и трите стила – класически, свободен и жени, ще се проведат на родна територия. Домакин ще бъде „Арена Армеец“. За да се случи това обаче, България ще трябва да заплати таксата за организация, която възлиза на 2,2 милиона швейцарски франка (4,95 милиона лева).

Източник: „Тема Спорт“

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.